Recensie: Kelly Theunis – Mijn zus is mijn schat

Recensie: Kelly Theunis – Mijn zus is mijn schat


Marcel is tien wanneer zijn zusje Mira sterft. Mira had leukemie. Leukemira, zo noemde hij haar. Daar moest Mira altijd erg om lachen. Wanneer Marcel per toeval Mira’s dagboek vindt, besluit hij hierin verder te schrijven.
Het dagboek wordt een aangrijpend relaas van het rouwproces dat volgt op Mira’s dood. Voor zijn ouders staat de wereld stil, maar Marcel gaat moedig door. Hij beschrijft hoe het leven verder gaat en hoe er altijd wel iets is wat hem aan Mira herinnert.

ISBN: 9789464290110 – Baeckens Books – Aantal pagina’s: 112 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een indrukwekkend en tegelijk licht verhaal vanuit de ogen van een tienjarige jongen die zijn zusje verliest.’

Verhaal

*****

Mira, het zusje van Marcel van tien, overlijdt aan leukemie. Ze hield een dagboek bij en niet lang na Mira’s dood vindt Marcel het dagboek. Het is nog niet vol en hij besluit het af te maken. Hij vertelt over wat er is gebeurd, over hoe zijn leven verder gaat, maar dat zijn ouders soms lijken te vergeten dat hij er ook nog is. Zijn moeder lijkt bevroren in de tijd en zijn vader werkt hard om het gezin draaiende te houden. Mooie momenten, ontroerende momenten, schrijnende momenten en grappige momenten, ze komen allemaal voorbij in Mijn zus is mijn schat.
— Isolde

Het boek

*****

De cover van Mijn zus is mijn schat is in enkele kleuren uitgevoerd. Je ziet goed dat het boek vooral over Marcel gaat en je ziet ook duidelijk het verdriet van het hele gezin.
Het binnenwerk is in een heldere, blauwe kleur gedrukt. Mijn zus is mijn schat heeft ook illustraties, eveneens in dezelfde blauwe kleur.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Mijn zus is mijn schat is geschreven voor een relatief jonge doelgroep vanaf ongeveer acht jaar. Kelly Theunis schrijft in korte heldere zinnen, die ieder op een nieuwe regel beginnen. Het overlijden van een broertje of zusje is natuurlijk een moeilijk en zwaar thema, maar Theunis is er in geslaagd een en ander op een frisse en toegankelijke manier te schrijven. Het boek is vooral ook heel eerlijk en laat zien hoe moeilijk het is om met een dergelijk verlies te leven.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Vandaag ging Mira dood om 13.04 uur.
Ik heb de hele tijd op de klok gekeken.
Ik was niet aan het aftellen.
Ik probeerde gewoon de minuten wat langer te maken.
Als je op de klok kijkt, lukt dat een beetje.
13.04 uur was niet laat genoeg, vond ik.’

Voor wie is het boek?

Mijn zus is mijn schat is geschikt voor jongens en meisjes vanaf acht jaar. Kinderen die zelf een broertje of zusje, of een klasgenootje hebben verloren vinden in het boek hopelijk wat troost en herkenning. Het is aan te raden om als ouder dit boek mee te lezen, of voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Omdat Mijn zus is mijn schat over een heel verdrietig onderwerp gaat, lees je het boek het liefst als buiten het zonnetje schijnt.

112 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.