Recensie: Keren Blenkfeld – Een liefde in Auschwitz

Recensie: Keren Blenkfeld – Een liefde in Auschwitz


Auschwitz-Birkenau, 1943. Toen hij haar voor het eerst zag, wist David Wisnia direct dat Helen ‘Zippi’ Spitzer bijzonder was. Zippi was als een van de eerste Joodse vrouwen naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze haar tewerkstelling als administratief medewerker gebruikte om gecodeerde berichten naar haar broer te sturen, andere gevangenen te helpen en hen zelfs van dodenlijsten af te strepen.
David was vijftien toen zijn familie werd vermoord in het getto van Warschau. Hij ontkwam, maar werd een jaar later naar Auschwitz gedeporteerd. David en Zippi werden elkaars lichtpunt in de duisternis. Daar, op de onwaarschijnlijkste plek ter wereld, bloeide een grote liefde op. In 1944, toen het Russische leger Auschwitz naderde, dwongen de nazi’s de gevangenen het kamp te verlaten tijdens de zogeheten dodenmarsen. David en Zippi deden elkaar een belofte: als ze de oorlog zouden overleven, zouden ze in Warschau op elkaar wachten.
Het liep anders. Zijn leven lang zou David zich blijven afvragen hoe het Zippi was vergaan en wat de waarheid achter de gebeurtenissen in Auschwitz was geweest. Had ze hem in het kamp voor de gaskamer behoed? En het belangrijkste: had zij net zo veel van hem had gehouden als hij van haar? Het zou zeventig jaar duren voor hij antwoorden kreeg.

ISBN: 9789049202491 – Uitgeverij Boekerij – Aantal pagina’s: 424 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Dat het mogelijk was om verliefd te worden in Auschwitz is al haast onvoorstelbaar, dat je elkaar dan pas na zeventig jaar weer voor het eerst ziet, is een ultieme genoegdoening.’

Hoofdpersonages

*****

Een liefde in Auschwitz kent twee hoofdpersonen: Zippi en David. Zippi is een jongvolwassen vrouw die bij een van de eerste transporten vanuit Slowakije in 1942 Auschwitz terecht komt. Haar doel is overleven en als ze na verloop van tijd een administratieve functie krijgt, kan ze echt gaan overleven en ook anderen daarbij helpen. David is nog een kind als hij in Auschwitz komt, maar hij heeft gelijk in de gaten dat hij zich ouder moet voordoen om kans te hebben dit te overleven.
Zippi’s pad en dat van David kruisen zich een aantal keren en ze ontwikkelen warme gevoelens voor elkaar. Het lukt ze zelfs om elkaar een paar keer heimelijk te ontmoeten zonder betrapt te worden.
De twee overleven Auschwitz, de transporten en dodenmarsen daarna en de chaos tijdens de bevrijding. Maar van hun afspraak elkaar na de oorlog in Warschau te treffen komt niets terecht, David komt niet opdagen… Het zal nog zeventig jaar duren voor ze elkaar weer zien.

Naast Zippi en David zijn er natuurlijk vele andere personages: familieleden, andere gevangen, Nazi’s… Als je vaker historische fictie en non-fictie over de Tweede Wereldoorlog leest, zul je ook namen, personen en situaties herkennen die in die boeken voorkomen.
— Isolde

Sfeer

*****

Tweede Wereldoorlog, het getto in Warschau, Auschwitz en Ravensbrück… wat kan je anders schrijven dan dat het dreigend, gevaarlijk en gruwelijk is? Toch bevat het verhaal ook hoop, als twee jonge mensen in die situatie gevoelens voor elkaar ontwikkelen en afspraken maken voor na de oorlog, betekent dat hoop en optimisme.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Een liefde in Auschwitz is in hoge mate een non-fictieverhaal waar vleugjes fictie aan toegevoegd zijn. De personages hebben echt bestaan, hun ervaringen zijn authentiek. Maar de dialogen en gedachten zijn natuurlijk door Keren Blenkfeld opgetekend en uit haar brein ontsproten.
De eerste hoofdstukken kunnen wat taai zijn, hierin geeft de auteur veel historische achtergronden en feiten. Gelukkig komt het verhaal snel op gang en dan wil je heel graag weten wat er gebeurt en hoe de hoofdpersonen overleven. Overigens zijn er veel nare en afschuwelijke gebeurtenissen die maken dat je toch het boek even weglegt om dat te verwerken.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ook de kosten en het gemak in uitvoering speelden voor Höss een belangrijke rol. Volgens hem waren douchekoppen een ideaal hulpmiddel voor het toedienen van dodelijk gas. Verder zocht hij naar geschikte locaties: afgelegen, verscholen plekken die omvangrijk genoeg waren de lijken van miljoenen vermoorde Joden te begraven. Vervolgens drongen ook andere logistieke vragen op: hoe konden de Joden het best worden opgepakt en verzameld? Hoe konden ze het best worden vervoerd? Hoe konden de tijdschema’s van de verschillende processen optimaal op elkaar worden afgestemd?’

Leesvoorschrift

Een kopje thee, een waterig voorjaarszonnetje en een optimistische stemming heb je wel nodig om open te staan voor dit bijzondere verhaal.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

424 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.