Recensie: Leisa Steward-Sharpe – Blauwe planeet (Blue planet II)

Recensie: Leisa Steward-Sharpe – Blauwe planeet (Blue planet II)


In de zee leven meer verschillende soorten planten en dieren dan waar ook op aarde. Toch hebben we betere landkaarten van Mars dan van de oceaanbodem. Er valt nog zoveel te ontdekken! Ga mee op reis en ontmoet wezens die je wildste fantasieën te boven gaan, zwem achter otters aan door de kelpwouden en doorkruis de oneindige oceaan met de bultrugwalvissen.

ISBN: 9789047713036 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 64 – Informatief boek


*****

5 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Blauwe planeet is vooral een heel mooi en informatief jeugdboek over de bijzondere plek waar wij wonen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Blauwe planeet is een jeugdboek vol informatie over zeeën en oceanen over de hele aarde. Het leven onder water is bijzonder en vooral erg onbekend. Dit boek laat je vooral kennis maken met heel veel dieren die onder of rond het water leven. Je krijgt niet alleen een indruk van het gedrag van de dieren, ze worden ook mooi in beeld gebracht. Er is gekozen voor een mooi, strak en slank lettertype. Het is alleen jammer dat de tekst ook op een donkere achtergrond in het zwart is afgedrukt, waardoor sommige passages lastig leesbaar zijn.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Blauwe planeet leest vlot en makkelijk. Het boek heeft een strakke en vaste structuur. Het beschrijft vijf totaal verschillende soorten gebieden onder water (de diepzee, het koraalrif, groene zeeën, kusten en de oneindige oceaan). Ieder van deze gebieden kent weer dezelfde aandachtspunten: een algemene beschrijving, verhalen over het leven van de dieren, de bewoners en een stukje over het gebied en de problemen waar het gebied in onze huidige tijd mee te maken heeft.
Ondanks de korte stukjes is Leisa Steward-Sharp er, samen met de illustrator, in geslaagd een boek te schrijven met grappige fragmenten, maar ook passages die heel ontroerend zijn.
Het sterkste punt van Blauwe planeet bestaat voor mij uit de prachtige en realistische illustraties die er voor zorgen dat je je een goede voorstelling van de verschillende situaties kunt maken.
— Isolde

Passage uit het boek

‘De grote albatros heeft de grootste vleugelspanwijdte van alle vogels op aarde: 3,5 meter – twee keer zo breed als sommige auto’s. En wat nog beter is: hij heeft een gps-systeem in zijn hersenen, waardoor hij ieder jaar naar hetzelfde nest kan terugkeren. Elk jaar vliegen er zo’n 2.500 grote albatrossen terug naar het eiland Zuid-Georgia in de zuidelijke Atlantische Oceaan, waar veel van hen donzige witte kuikens grootbrengen.’

Voor wie is dit boek?

Blauwe planeet is in eerste instantie gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is echter een boek dat voor iedereen interessant en relevant is. De boodschap aan het einde van het boek, dat we allemaal kunnen bijdragen aan het redden van de oceaan, is ook voor volwassenen van belang.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

64  pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.