Recensie: Liz Braswell – Een eeuwenoud verhaal

Recensie: Liz Braswell – Een eeuwenoud verhaal


Belle is slim en vindingrijk, maar ook onrustig. Ze wil het armoedige, kleine stadje waar ze woont heel graag verlaten en de wereld ontdekken. Maar als ze onderweg gevangengenomen wordt door een vreselijk angstaanjagend beest en ze de betoverde roos van het Beest aanraakt, komen er ineens beelden van vroeger bij Belle naar boven.

Het zijn beelden van haar moeder, die jaren geleden uit Belles leven is verdwenen. Belle ontdekt dat het haar moeder is die de vloek heeft uitgesproken over het Beest, zijn kasteel en al zijn inwoners, en ze begrijpt dat zij en het Beest moeten samenwerken om het duistere mysterie van hun families te ontrafelen.

ISBN: 9789047862017 – Uitgeverij Big Balloon – Aantal pagina’s: 496 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Liz Braswell geeft een intrigerende en duistere twist aan het Disneysprookje Belle en het Beest.’

Verhaal

*****

Je kent het sprookje over Belle en het Beest vast wel, misschien heb je het gelezen of heb je de Disneyfilm gezien. Stel je nou eens voor dat het Belles moeder was die het Beest heeft vervloekt…

Dat is het thema van Een eeuwenoud verhaal. In het eerste deel van het boek wisselen de hoofdstukken met het bekende begin van het verhaal zich af met wat er volgens deze versie eerder is gebeurd. Hoe Belles ouders elkaar hebben ontmoet bijvoorbeeld en ook het moment waarop Belles moeder haar vervloeking uitspreekt.

Daarna gaat het verhaal verder, met de twist natuurlijk. Je ontmoet alle bekende personages zoals mevrouw Tuit, Barstje en Lumière. Belle en het Beest doen hun best om het mysterie te ontrafelen en om het lot te keren. Belle komt erachter dat ze eigenlijk nooit geweten heeft wat er met haar moeder is gebeurd, is ze gewoon verdwenen of is er iets anders aan de hand?
De waarheid achter deze twisted tale is duister, gelukkig is het een sprookje.
— Isolde

Het boek

*****

Disney heeft in de afgelopen jaren door verschillende auteurs meer dan tien twisted tales laten schrijven en uitgegeven. De bekende Disneyverhalen zijn voorzien van een twist die begin bij een wat-als-vraag. Wat als Ursula nooit verslagen zou zijn? Wat als Aladdin de lamp nooit had gevonden? En wat als Belle erachter zou komen dat haar móéder de heks was die de vloek had uitgesproken over haar Beest? Eindelijk is het eerste deel nu vertaald en in december 2022 komt de twisted tale over Aladdin uit.

Een eeuwenoud verhaal is uitgegeven als hardcover en is met bijna vijfhonderd bladzijden behoorlijk dik. De cover is dezelfde als de heruitgave die Disney gebruikt en ziet er bijna net zo duister uit als het verhaal zelf. De verschillende elementen – het kasteel, het Beest, het bos, het dorp en, last but not least, de verwelkende roos onder de stolp – komen allemaal terug in het verhaal, zowel in het originele sprookje als in deze versie.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Liz Braswell heeft een vlotte pen en weet je al snel in het verhaal te trekken. In het begin ben je misschien nog wat ongeduldig en zit je te wachten tot ‘het’ gebeurt, maar als het verhaal eenmaal op gang is en Belle en het Beest in het kasteel de ene ontdekking na de andere doen, is het boek bijna niet meer weg te leggen.
Sprookjes, vooral de originele versies, kunnen heel duister zijn. Disney heeft er een handje van de meest scherpe randjes weg te laten en de verhalen toegankelijk te maken. In Een eeuwenoud verhaal is de duistere sfeer helemaal terug.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ze voelde zich gek genoeg teleurgesteld toen de deur achter hen dichtviel. Belle had het fijn gevonden als de theepot iets langer had kunnen blijven om haar meer te vertellen over het kasteel, over de tovenaar die hun roerloze gedaanten leven had ingeblazen en wat het Beest daarmee te maken had.
Ze had het Beest wel bevelen zien uitdelen, maar had verder geen aanwijzing dat hij zelf over magie beschikte. Hij was beslist geen Prospero die heerste over een klein eiland vol betoverde luchtgeesten. Nee, het Beest leek eerder een soort nobele gast die maar wat rondspookte door het geruïneerde en betoverde kasteel dat in de loop van de tijd langzaam maar zeker aftakelde.
Magie, besefte Belle opeens, moet een groot deel van de reden zijn dat ik nog nooit van deze plek heb gehoord.
Magie.’

Voor wie is het boek?

Een eeuwenoud verhaal is voor iedereen vanaf twaalf jaar die van sprookjes houdt en het leuk vindt om een andere, verfrissende versie van het bekende verhaal te lezen. Het boek is spannend, maar niet te spannend, duister, maar niet te duister (het blijft Disney).

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

De herfst is in aantocht en het is steeds vroeger donker. Vanmorgen heb je in het bos een lange wandeling met de hond gemaakt, je hoeft niets meer te doen en kunt een paar uurtjes lezen. Mevrouw Tuit zou het geweldig vinden als je een pot verse thee met lekkere koekjes naast je hebt staan.

496 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.