Recensie: Luke Burgis – Waarom we willen wat we willen

Recensie: Luke Burgis – Waarom we willen wat we willen


Verlangen: het is overal, heel herkenbaar en bovendien besmettelijk. Mensen imiteren onbewust de wensen van anderen. We beoordelen banen, partners, merken en meningen én onszelf op basis van wat andere mensen willen of hebben. En daar maken reclamebureaus, politici en andere internettrollen handig gebruik van… Maar hoe pakken we die controle terug?

Ondernemer Luke Burgis is expert op dit gebied. Hij gebruikt zijn uitgebreide kennis om een inkijkje te geven in de fascinerende wereld van het menselijk verlangen. Want waarom willen we wat we willen? En hoe worden we onafhankelijker van trends of onze eigen bubbel? Burgis geeft toegankelijke en heldere antwoorden op deze vragen, waarbij de oplossing niet is om nooit meer iets te willen, maar om het ánders te willen.

ISBN: 9789401618991 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 367 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Waarom we willen wat we willen laat op een heldere manier zien hoe onze verlangens gekoppeld zijn aan wat we bij anderen zien.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Waarom we willen wat we willen is een informatief boek dat laat zien hoe onze verlangens tot stand komen. Hoe komt het dat we bepaalde dingen graag willen? Welke invloed heeft onze omgeving hierop? Hoe worden we beïnvloed door (rol)modellen? Dit zijn een aantal vragen die centraal staan in dit boek.

Luke Burgis beschrijft zijn theorie over mimetisch gedrag (hij bedoelt hiermee gedrag nadoen of imiteren) aan de hand van veel voorbeelden. Dit zijn voorbeelden uit zijn eigen leven, maar ook voorbeelden van anderen, zoals de Amerikaanse ondernemer Peter Thiel. Ook worden voorbeelden van Amerikaanse bedrijven genoemd.

In mijn ogen is dit boek een eyeopener hoe we als mens beïnvloed worden door onze omgeving. Onbewust hebben dingen zoals bijvoorbeeld de mensen in je omgeving, influencers of rolmodellen, je werk en het internet grote invloed op de dingen die jij wenst en de verlangens die je hebt. Door het boek te lezen word je weer even wakker geschud om na te denken de diingen die  j́íj́ zelf belangrijk vindt en waarom je bepaalde dingen wilt.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Zoals hierboven al genoemd beschrijft Luke Burgis zijn theorie met veel voorbeelden. Dit maakt het als lezer helder en het geeft je een beeld over bepaalde situaties en manier van denken.

Verwacht niet dat je het boek snel uithebt, want naar mijn mening vraagt het wat tijd om sommige hoofdstukken te laten bezinken en zelf eens na te denken over waarom jij bepaalde dingen verlangt, hoe je op bepaalde situaties reageert en wat dit voor invloed heeft op je verlangens.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Door je duurzame verlangens te ontdekken en te ontwikkelen bescherm je jezelf tegen goedkope mimetische verlangens en leid je uiteindelijk een leven dat meer voldoening geeft.
Duurzame verlangens zijn als diamanten die zich diep onder het aardoppervlak, dicht bij het hart van de aarde, hebben gevormd. Duurzame verlangens zijn bestand tegen de wisselvalligheid van de steeds veranderende omstandigheden in ons leven. Niet-duurzame verlangens daarentegen zijn sterk mimetisch, besmettelijk en vaak oppervlakkig.’

Voor wie is dit boek?

Waarom we willen wat we willen is een erg leuk boek voor iedereen die geïnteresseerd is hoe ons menselijke brein werkt bij verlangens. Waarom willen we bepaalde dingen, hoe komt dit tot stand en welke invloed hebben (rol)modellen daarbij?
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

367 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



1 comment

Reactie toevoegen
  1. 1
    Anoniem

    Dag Kaylee. Wat een mooie, uitgebreide recensie heb je over dit boek geschreven. Maar het zou nog mooier zijn als je de vertaler er zou noemen. Waar zouden we zijn zonder vertalers? Ik heb het trouwens met veel plezier vertaald. hartelijke groeten, Dieuwke van der Veen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.