Recensie: Margje Woodrow – Payback

Recensie: Margje Woodrow – Payback


Het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege is enorm populair. Er wordt gesmuld van de roddels over leerlingen en docenten. Op het moment dat Gossip Girl een groot geldbedrag uitlooft voor de meest spectaculaire juice, stroomt de inbox vol met foto’s en filmpjes.
Bijna iedereen op school lijkt te willen winnen. Laurie raakt betrokken bij het insturen van een filmpje over haar klasgenoot Germaine. Ze voelt zich er rot over. Koste wat kost wil ze voorkomen dat Germaine viral gaat. Als ze de kans krijgt het filmpje af te kopen, hapt ze toe. Maar al snel belandt ze in een ziek spel. Ze móet wel meedoen. Want anders lopen haar broer, haar vrienden en zijzelf ernstig gevaar…

ISBN: 9789026171758 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 232 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend verhaal voor jongeren van nu.’

Verhaal

*****

Payback volgt het verhaal van Laurie, een middelbare scholiere die verstrikt raakt in de klauwen van de beheerder van het TikTok-account Gossip Girl. Hoe meer ze probeert zich eruit te werken, hoe meer ze vast raakt.
Ondertussen lees je ook over het dagelijks leven van Laurie en de moeilijkheden die zij ervaart met haar moeder en haar broer. De gevoelens die worden beschreven zullen voor jongeren herkenbaar zijn.
Het verhaal is spannend, maar soms wat mij betreft iets te ongeloofwaardig.
— Eline

Het boek

*****

Payback bevat een ‘politie niet betreden’-elastiek om het boek. Aan dit elastiek kan je de spannende jeugdthrillers waarvan Payback onderdeel is, herkennen. Dit boek is een op zichzelf staand verhaal. De cover ziet er spannend uit met bloedspetters, een gebarsten telefoon en foto’s van meerdere onherkenbaar gemaakte personen.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Payback is op een beeldende manier geschreven. Je ziet het verhaal als het ware voor je ogen opdoemen. Doordat het boek is geschreven vanuit de ik-persoon door Laurie, gaat het verhaal extra leven. Het taalgebruik dat Laurie en de andere personages gebruiken, is passend bij de doelgroep van dit boek. Ook de onderwerpen zijn passend bij de doelgroep. Je leest over ongemakken met mobiele telefoons, over huiswerk en vervelende leraren.
Daarnaast zijn er regelmatig afbeeldingen te zien van een telefoonscherm waarop een tekst is getypt.
— Eline

Passage uit het boek

‘Zodra ik het schoolgebouw zie, schiet ik weer in de stress. Kom op, denk ik. Niks aan de hand. Alleen Caro en Marte weten ervan. Loop gewoon naar binnen. Maar na een paar stappen zijn mijn benen als stroop. Ik kan het schuldgevoel nauwelijks verdragen. Isabelle is al vijf dagen niet op school. Is ze echt ziek? Of komt het door wat wij hebben gedaan?
Had ik maar nee gezegd tegen Caro.
Had ik haar maar niet gefilmd.
Had ik mijn telefoon maar niet aan Marte gegeven.
Dan was Isabelle niet viral gegaan op TikTok.
Haar naam gonsde door de gangen. Iedereen was flabbergasted. Zíj die deo jat? Serieus? Zíj? Miss Perfect?
Caro en Marte hebben nergens last van. Ze vinden dat ik me aanstel.
Met mama kan ik er niet over praten. Ze heeft al genoeg aan haar hoofd vanwege mijn broer. Vanmorgen was hij weer totaal onuitstaanbaar.’

Voor wie is het boek?

Payback is geschikt voor jongeren vanaf twaalf jaar die van spannende boeken houden.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Payback leest het best weg op een koude, donkere herfstavond. Je zult dan precies hetzelfde weertype meemaken als Laurie. De spanning is dan extra groot.

232 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.