Recensie: Marion Bruinenberg – Nieuweling

Recensie: Marion Bruinenberg – Nieuweling


Simone woont in een donker dorp diep in de bergen, dat al decennia geen nieuwe inwoners meer kent. Want wie wil er wonen op een plek waar de zon haast nooit schijnt? Na het overlijden van haar vader slijt Simone haar dagen met lezen en drinken. Ze leeft volgens een vaste structuur om de verveling maar niet op de hielen te zitten. Maar dan is daar ineens Eveline. Stralende, vrolijke Eveline, die onderzoek komt doen naar planten in de schaduwrijke omgeving. Met haar levenslust schudt ze het ingedutte dorp wakker en laat ze Simone de schoonheid van het dal weer zien. Als jongste bewoners trekken de twee zich aan elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar langzaamaan ontstaan er ook scheurtjes in hun vriendschap. Hoe goed kent Simone haar eigenlijk? Spreekt Eveline wel de waarheid, of schuilt er meer achter haar komst?

ISBN: 9789463810593 – Uitgeverij Podium – Aantal pagina’s: 352 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een moeilijk te doorgronden debuutroman.’

Hoofdpersonages

*****

De 29-jarige Simone is de laatstgeboren inwoner van het dorpje W. Het dorp is omgeven door hoge bergen die de Wachters worden genoemd. Deze Wachters zijn de reden dat het zonlicht maar drie maanden per jaar het dorp kan bereiken. Veel dorpsbewoners zijn vertrokken uit W of gestorven. Simone is met een verblijf van 25 jaar in het dorp W de jongste van het dorp en daarom wordt zij ook wel de ‘Nieuweling’ genoemd.

Eveline, aan wie zij een kamer verhuurt, is botanicus en heeft een beurs van drie maanden voor onderzoek naar zeldzame planten gekregen. Zij vindt het dorp W boeiend en maakt met iedere dorpsbewoner contact. Eveline neemt Simone spreekwoordelijk op sleeptouw en tussen Eveline en Simone ontstaat een vriendschap. Eveline is geestdriftig en enthousiast en inspireert Simone om dingen te doen die niet bij haar horen, maar wel tot Simones grote plezier. Totdat haarscheuren in de vriendschap leiden tot een vertrek van Eveline en pijnlijk duidelijk wordt op welke manier Eveline en Simone werkelijk aan elkaar zijn verbonden…
— Antoine

Sfeer

*****

De roman Nieuweling bezorgde mij al vanaf het prille begin vertwijfeling, kilte en somberheid. Je weet immers aan de hand van de tekst op de achterkant van het boek dat aan de opbloeiende  vriendschap tussen Simone en Eveline een fataal einde komt. Op zichzelf is dat al deprimerend, maar dat gevoel wordt versterkt doordat duidelijk wordt in welke hoedanigheid Simone en Eveline in werkelijkheid tot elkaar staan. Verder raakte ik onthutst door de roman vanwege de nauwelijks grijpbare thema’s en het verhaal dat mij maar niet kon pakken.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Nieuweling is een psychologische roman, die is geschreven in een vlotte schrijfstijl, maar een  marginaal verhaal bevat. De innerlijke belevingswereld van de introverte en gedeprimeerde Simone is geloofwaardig weergegeven. Het einde, waar in een veel te traag tempo naar toe wordt gewerkt, is cryptisch. In het hele verhaal zijn veelvuldig stijlfiguren gebruikt.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Eveline en ik raakten op elkaar ingespeeld. We hadden vaak aan één woord genoeg, of konden met een blik de rest buitensluiten. We creëerden een wereld alleen voor ons, die anderen niet konden begrijpen. ‘Als we niet oppassen, kunnen we straks niet meer ontsnappen,’ zei ze eens, maar ik begreep niet waarom ze dat zou willen.
Ik voelde me veilig bij haar. Mijn angsten verdwenen steeds meer naar de achtergrond. Daardoor ontstond er ruimte: om te zien hoe het licht door de ramen scheen en om twee uur ’s middags precies de vensterbank in vlam zette, om de ramen open te gooien en de zon in de woonkamer toe te laten. De warme geur van leven, stofdeeltjes die dwarrelden in bundels licht.’

Leesvoorschrift

De roman Nieuweling laat zich het beste lezen in de eerste lentezon, terwijl je onder een boom zit, om je tere huid te beschermen tegen de felle lichtstralen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

84%

16%

Hoe dik is de pil?

352 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk2 Comments

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.