Recensie: Mark Boode – Winnen van de wereld

Recensie: Mark Boode – Winnen van de wereld


Yanna heeft het gehad: haar tweelingbroer haalt altijd betere cijfers dan zij, de jongens uit haar klas zijn kinderachtig, ze heeft rood haar en sproeten en volgens haar docenten staat haar huis over twintig jaar onder water.
Het lijkt wel alsof het niemand iets kan schelen dat het misgaat met de wereld. Zelfs haar beste vriendin vindt het allemaal maar gedoe… maar dan doet Kantuta opeens haar mond open in de klas en vertelt hoe haar familie is verjaagd uit Ecuador. En staat Lynne op het voetbalveld voor haar neus en vraagt of ze meegaat naar de Green Rebels.
En dan komt het leven van Yanna in een stroomversnelling.

ISBN: 9789047715177 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 223 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een eigentijds verhaal over actuele onderwerpen.’

Verhaal

*****

Yanna staat centraal in Winnen van de wereld. Ze wil zich inzetten voor een betere wereld en gaat dingen doen die haar familie en haar vrienden nooit achter haar gezocht hadden. Ze maakt nieuwe vrienden, wordt gearresteerd, botst met haar omgeving en ontdekt nieuwe dingen over zichzelf.
Het thema van Winnen van de wereld is heel actueel. Jongeren maken zich heel druk over het klimaat en de wereld. Yanna is daar een goed voorbeeld van. Ik vind alleen dat de zorgen en het activisme van Yanna heel plotseling zijn. Ze komt tijdens een voetbalwedstrijd iemand tegen en het volgende moment heeft Yanna haar nieuwe missie in het leven gevonden. Ook gebeurt er wel heel veel tegelijk, Yanna wordt met een handvol nieuwe dingen tegelijk geconfronteerd en dat vind ik een beetje te veel in korte tijd.
— Isolde

Het boek

*****

Winnen van de wereld is een paperback met een opvallende en kleurrijke cover. Ik vind de cover mooi en symbolisch voor het verhaal, maar tegelijk niet volwassen genoeg voor de inhoud van het verhaal.
Winnen van de wereld is een stand alone-verhaal. Binnenin staan een paar stripachtige illustraties. Ook zijn tekstberichten via de telefoon in een ander lettertype weergegeven dan de rest van de tekst.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Winnen van de wereld leest vlot en makkelijk. Mark Boode, de auteur, is een van de oprichters van Teachers for Climate, wat zijn grote betrokkenheid bij het thema van het boek verklaart. Evenals de setting van het boek overigens, dat zich grotendeels op en rond scholen afspeelt. Boode heeft een subtiel cynisme in zijn boek verwerkt en dit geeft enige humor en luchtigheid aan het verhaal.
— Isolde

Passage uit het boek

‘We hebben een klimaatdag. Dat is een goed onderwerp, want themadagen op school gaat altijd over rampen. Armoede, oorlogen, vluchtelingen – nooit over liefde of chocola of voetbal. Daar word je dus heel depressief van. En sinds vandaag weet ik dat mijn huis over twintig jaar onder water staat. Deze school ook trouwens, maar dat vindt niemand erg. Hoe het verder moet weten ook de docenten niet. Goed, opeens hebben alle docenten een eigen koffiemok in plaats van wegwerpbekertjes. En we moesten een dikke trui aan zodat de verwarming lager kon. Maar ik denk niet dat we daarmee de wereld redden.’

Voor wie is het boek?

Winnen van de wereld is een boek voor jongeren in de onderbouw van de middelbare school. Zeker als je geïnteresseerd bent in het klimaat is het een goed verhaal.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Probeer ook om op school het verschil te maken en lees dit boek tijdens je lunchpauze of een tussenuur. Misschien weet je nog wel een docent over te halen om het boek tijdens de les te lezen en te bespreken.

223 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.