Recensie: Marloes Morshuis – De Geest van het Besiendershuis

Recensie: Marloes Morshuis – De Geest van het Besiendershuis


Er doen wilde verhalen de ronde over het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch?
Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al vijfhonderd jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en zo een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?

ISBN: 9789047715153 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 119 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een enorm spannend verhaal, waar je na een tijdje helemaal in bent gezogen.’

Verhaal

*****

De Geest van het Besiendershuis begint met een verhaal over dit bijzondere huis en hoe het zijn bezoekers blijft achtervolgen.
Daarna lees je hoe de zes kinderen op een avond besluiten om naar binnen te gaan. Sommige van hen zijn eerst een beetje bang en durven het niet aan. Plots verschijnt er een meisje vanuit het niets voor het huis. Ze is klein, haar voeten zitten onder de modder en ze heeft slierten wier in haar natte haar. Haar ogen lichten bleek op in het donker. Ze vertelt de kinderen dat ze niet naar binnen mogen gaan, maar ze luisteren niet naar haar. Ze duwen haar aan de kant en gaan toch naar binnen. Eenmaal binnen lijkt er geen vuiltje aan de lucht, behalve dan een vies huis dat al een tijd leeg staat. Maar wanneer ze stemmen en voetstappen horen, hadden ze gewild dat ze nooit naar binnen waren gegaan.
De Geest van het Besiendershuis is enorm spannend. Ik had wel wat moeite met het tweede hoofdstuk. Hier kwam ik maar moeilijk doorheen. Maar toen ik de smaak te pakken had, was het een boek dat ik maar moeilijk kon wegleggen.
— Eline

Het boek

*****

De Geest van het Besiendershuis heeft op de cover een mooie afbeelding van het Besiendershuis. Je ziet hierbij ook de wolken en de maan, wat het geheel een spannende sfeer geeft. Ook de rookwolken om het woord geest, brengen je in de juiste sfeer. Deze rookwolken zie je vaker door het gehele boek. Soms zie je wat kleine details, zoals een rijtje stenen of de haken in de muur, maar verder bevat dit boek geen illustraties.
Wat ik erg sterk vind, is dat dit huis echt bestaat. Achter in het boek is een QR-code te vinden waarmee je nog meer over het huis te weten kunt komen.
In het boek lees je verschillende verhalen in verschillende tijden, wat ervoor zorgt dat je ook een stukje van de geschiedenis van de stad Nijmegen, waar dit huis staat, meekrijgt.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Zoals eerder gezegd, had ik wat moeite met een bepaald hoofdstuk in De Geest van het Besiendershuis. Ik vond dat dit hoofdstuk wat traag was en moeilijk op gang kwam. De overige hoofdstukken waren vlot geschreven en de spanning was goed voelbaar.
— Eline

Passage uit het boek

‘‘Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te leven in het heden,’ zegt het meisje. ‘Je krijgt één kans van de Geest van het Besiendershuis.’
‘En anders?’ Dex’ stem bibbert. Het meisje wijst weer en meteen snoert de nevel ook Dex de mond.
‘Anders dwaal je voor eeuwig tussen deze muren. Maar vrees niet, jullie zijn niet de eersten en ook niet de laatsten. Je zult niet eenzaam zijn. Niemand is ooit alleen in het Besiendershuis.’
Het meisje verdwijnt – en met haar het licht. Vanaf beneden stijgt een onheilspellend gegrom op. Als de treden van de houten wenteltrap kraken, valt Mette flauw. Ze ziet niet hoe de zwaan op het glas een laatste keer sist en de deur dan openzwaait. Een overweldigende, dierlijke lucht walmt de kamer in. Twee gele ogen blikkeren in het duister. Ruwe vacht schuurt hun huid. Dan verdwijnen ze een voor een in het zwartste zwart.’

Voor wie is het boek?

De Geest van het Besiendershuis is geschikt voor iedereen vanaf twaalf jaar die van spannende boeken houdt.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

De Geest van het Besiendershuis kun je, voor de beste beleving, het best lezen op een donkere avond met een lekker warm drankje op de bank. Zo kun je de spanning goed ervaren.

119 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.