Recensie: Marnix Pauwels – Vrij

Recensie: Marnix Pauwels – Vrij


Marnix is jarenlang verslaafd geweest aan alcohol, cannabis en sigaretten. Bijna zijn hele leven is hij weggelopen voor zichzelf. Toen het een paar jaar geleden echt niet meer ging, besloot hij zich eindelijk vrij te maken van alle rotzooi. Hij kickte af in een kliniek, las duizenden zelfhulpboeken en probeerde elke methode uit om een beter en lichter mens te worden. Van deze oneindige zoektocht heeft hij veel geleerd, en dat deelt hij in zijn eerste boek ‘Vrij’. Hij schrijft onder andere over onze gedachten, over een mening hebben, piekeren, intuïtie en omgaan met schaamte en woede.

ISBN: 9789 491 729 584 – Uitgeverij Lucht – Aantal pagina’s: 336 – Zelfhulpboeken


*****

3 van de 5 sterren — Luus


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

Vrij zijn is gedachten hebben, maar ze niet zijn. Want je dagelijkse gedachten vormen je leven, dus zorg ervoor dat ze positief zijn!’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek kan je helpen meer inzicht in een verslaving of vervelende gewoonte te krijgen. Marnix praat uitgebreid over zijn eigen verslavingen en hoe hij deze overwonnen heeft. Ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van gedachten. Bij verslavingen zijn onze gedachten en hoe we ons voelen vaak de triggers om in de verslaving te blijven hangen. Marnix legt uit hoe je je leven kunt ombuigen naar meer positiviteit en positieve gedachten. Maar ook als je geen verslaving, vervelende gewoonte of veel negatieve gedachtes hebt, is dit een leuk boek om te lezen. Al is alleen maar om het inspirerende verhaal van een ander te lezen.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Recht voor z’n raap, dat is Marnix. Hij windt er geen doekjes om en vertelt je op de eerste pagina meteen over zijn moeilijke leven, dat inmiddels achter hem ligt. Ik was iets minder fan van zijn schrijfstijl. Waarom? Omdat ik bij veel onderwerpen het idee had dat ze ook iets ingekort hadden kunnen worden. Toch is dit niet heel erg storend voor de leeservaring – en sowieso een kwestie van smaak! Hij geeft zijn ongezouten mening over de nieuwe beweging van ‘zoekers’ – net zoals hij er zelf een was, of is? – die zelfhulpboeken verslinden en alle te volgen methodes aannemen op zoek naar verlichting. Verfrissend! Hij schrijft over hoeveel kwakzalvers en hoeveel boeken vol onzin er tussen zitten, maar schrijft ook over de goede dingen die hij ervan heeft geleerd.
— Luus

Passage uit het boek

Je hele leven geloof je al dat jíj denkt. Dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je hoofd omgaat. En dat is niet zo gek, want dat is het algemene idee. Daarnaast zijn je gedachten zó dichtbij, zó alom aanwezig, zó vol kleur en smaak en herinneringen, en daardoor zó meeslepend, dat je er nooit aan zou twijfelen dat het anders kan zijn. Maar dat is wel degelijk zo. Het is totáál anders. Denken gaat vanzelf. Ook bij jou. Dat is altijd al zo gegaan, en het zal ook zo blijven gaan, of je dat nou wil of niet. Ongeloofwaardig? Flauwekul? Denk je dat het voor jou anders werkt? Oké, vraagje: hoe vaak denk je eigenlijk dingen die je niet leuk vindt, die pijn doen, die het je serieus lastig maken? Hoe vaak heb je gedachten die je zenuwachtig maken, of boos, of heel bang? Waarom zou je dat soort dingen in je hoofd laten ontstaan als het aan jou lag? Als jij beslist wat je denkt, waarom zou je dan ooit nog ongelukkige gedachten hebben?

Voor wie is dit boek?

Heb je interesse in mensen en hun levensverhalen? Of wil je graag weten hoe het nou is om verslaafd te zijn en hoe je er ook weer vanaf komt? Dan is dit boek voor jou. Dit boek bevat geen poespas of spiritueel gedoe, maar is lekker praktisch.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

40%

60%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


1 comment

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.