Recensie: Michael Puett & Christine Gross-Loh – De weg

Recensie: Michael Puett & Christine Gross-Loh – De weg


De weg biedt een geheel nieuwe kijk op het dagelijks leven. Michael Puett, Harvards populairste docent, laat zien hoe Chinese denkers ons inspireren tot grote en kleine veranderingen.

In De weg put hij hiervoor uit het werk van zes grote Chinese filosofen zoals Confucius en Lao Tze. Mede door de waarde die zij aan kleine gebaren, rituelen en goede gewoontes hechten, bieden zij een totaal ander wereldbeeld dan westerse denkers of boeddhistische leraren.

De weg daagt ons uit onze diepgewortelde overtuigingen te herzien. Volgens Puett betekent ‘het goede leven’ niet een groots programma of doel uitvoeren, maar een weg bewandelen.

Aan de hand van voorbeelden uit het alledaagse leven, legt Puett de denkbeelden van de oude Chinese filosofen uit. Hij inspireert tot kleine, haalbare veranderingen in onze manier van werken, opvoeden, politiek bedrijven en relaties aangaan, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor onszelf en de wereld.

De weg biedt een nieuwe kijk op bijna alles! 

ISBN: 9789 025 904 159 – Ten Have – Aantal pagina’s: 240 – Zelfhulpboeken


*****

4 van de 5 sterren — Luus


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Michael Puett laat zien hoe Chinese denkers ons kunnen inspireren tot grote en kleine veranderingen, door een totaal ander wereldbeeld te bieden, waarin ze voornamelijk waarde hechten aan kleine en grote gebaren, rituelen en goede gewoontes.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Michael Puett is een van de populairste docenten aan Harvard, en niet zonder reden! In dit boek laat hij je loskomen van de Westerse kijk op de wereld. Daarvoor in de plaats neem je een kijkje in de traditionele Chinese wereld. Hier leer je de gewoontes, rituelen en gebaren kennen van de grote filosofen: Confusius, Lao Zi en Zhuang Zi. Onze Westerse wereld staat steeds minder in contact met de natuurlijke wereld. Puett laat zien hoe we onze wereld opnieuw kunnen inrichten, met de lessen van de filosofen in ons achterhoofd.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Michael Puett is geeft les in Chinese filosofie aan Harvard. Dit boek leest alsof je in de collegebanken zit tijdens zijn lessen. Op een erg prettige manier geschreven. Zijn studenten omschrijven zijn lessen als zeer interessant en levensveranderend, en zo komt het boek ook over. Het is zeker geen feel good zelfhulphandleiding met abstracte idealistische doelen. Het geeft je wel kleine maar krachtige inzichten mee en stimuleert je om je meer met de wereld om je heen te verbinden.
— Luus

Passage uit het boek

Maar veel Chinese denkers zouden stellen dat je niet slechts één homogeen wezen bent en jezelf ook niet zo moet zien. Stel dat je jezelf beschouwt als iemand met een opvliegend karakter, iemand die snel boos wordt. De denkers die we zullen ontmoeten, zouden je afraden om te zeggen ‘Zo ben ik nu eenmaal’ en jezelf vervolgens als zodanig te aanvaarden. Zoals we zullen zien, ben je misschien van nature helemaal geen boos iemand. Misschien gaat het om ingesleten gewoontes – waaraan je hebt besloten je identiteit te ontlenen. In werkelijkheid bezit je niet alleen het vermogen om kwaad maar bijvoorbeeld ook om vriendelijk of vergevingsgezind te zijn.

Voor wie is dit boek?

Dit boek laat je zien hoe Chinese filosofie een verschil kan maken in onze levens. Het leert je om meer balans te vinden en je leven meer betekenis te geven met kleine aanpassingen die je leert van de filosofen. En vooral om niet alleen jezelf, maar ook de wereld om je heen te verbeteren. Ben je daar naar op zoek? Dan is dit boek echt wat voor jou! Wil je diepgaande historische informatie over de Chinese denkers, dan zijn er waarschijnlijk boeken die daar beter bij aansluiten.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.