Recensie: Nguyen Phan Que Mai – De bergen zingen

Recensie: Nguyen Phan Que Mai – De bergen zingen


De jonge Huong groeit op tijdens de oorlog in Vietnam. Haar ouders en ooms hebben zich aangemeld bij het leger en vertrekken via de Ho Chi Minh-route om te vechten tegen het Amerikaanse leger. Huong blijft met haar oma achter in Hanoi. Het dagelijks leven is moeilijk, maar haar oma, geboren in 1920, vertelt Huong haar eigen levensverhaal. Over de Franse bezetting van Vietnam, de Japanse invasie, haar leven op de boerderij en hoe ze die met haar zes kinderen gedwongen moest verlaten door de landbouwhervormingen.

Samen vormen de verhalen een ontroerend, persoonlijk portret van het leven in Vietnam tijdens de twintigste eeuw, dat verhaalt over de vier generaties van deze familie, en over hoe ieder lid gevormd is door de geschiedenis van Vietnam.

ISBN: 9789056726720 – Uitgeverij Signatuur – Aantal pagina’s: 424 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een indrukwekkende roman over het hebben van hoop en veerkracht in oorlogstijd.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersonages in De bergen zingen zijn Dieu Lan en haar kleindochter Huong, de dochter van Dieu Lan’s dochter Ngoc.

Midden in een turbulente periode in Vietnam werd Dieu Lan geboren, in 1920. Zij trouwde in 1937 met Hung en uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren. Dieu Lan maakte gedurende de jaren veel schokkende gebeurtenissen mee in het door oorlog en verzet geteisterde Vietnam. Zo moest ze vluchten om te ontkomen aan bombardementen, ze zag dat haar vader werd onthoofd door Japanse soldaten en ze maakte hongersnood mee. Tijdens de Grote Hongersnood in 1945 werd haar moeder voor haar ogen vermoord door een man die ‘de Boze Geest’ werd genoemd. In 1955 werd ze vervolgd door leden van de communistische beweging tijdens de landhervormingen met als gevolg dat ze met haar kinderen moest vluchten. Dieu Lan is sociaal, ogenschijnlijk rustig, vredelievend, kordaat en uiterst slim. Ze voedt haar kleindochter Huong op, omdat haar dochter Ngoc in 1972 naar het strijdveld vertrok om haar echtgenoot Hoang te zoeken.
Huong werd geboren in 1960. Ze houdt van boeken en is ijverig op school. Haar vader werd gedwongen om zich in 1968 aan te sluiten bij het Noordvietnamese leger om in het zuiden van Vietnam te gaan strijden. Zoals gezegd vertrok Ngoc, de moeder van Huong, in 1972 naar het zuiden om haar man te gaan zoeken, maar zij komt sterk getraumatiseerd terug. Huong wordt in 1975 herenigd met haar oom Dat, die haar een aandenken aan haar vader geeft
Na de oorlog hervat Huong haar school, ze gaat naar de universiteit en er is zelfs plaats voor haar eerste liefde Tam. Bij het kennismaken met de familie van Tam komt ook Dieu Lan oog in oog te staan met een persoon, die een verschrikkelijke rol in haar verleden heeft gespeeld. Huong was erg hoopvol over de terugkeer van haar vader aan het einde van de Vietnamoorlog, maar de vraag is of hij werkelijk terugkeert…
— Antoine

Sfeer

*****

In eerste instantie lijkt de sfeer in het verhaal vredig en sereen, maar de sfeer wordt zeer persoonlijk, dramatisch en aangrijpend wanneer je leest wat Dieu Lan en Huong in oorlogstijd hebben meegemaakt. Dieu Lan en Huong zijn veerkrachtig gebleven, ze toonden doorzettingsvermogen en zij lijken nooit de hoop te hebben verloren. Ik raakte daardoor gefascineerd.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

In De bergen zingen vertellen Dieu Lan en Huong afwisselend hun verhaal, vanuit het ik-perspectief, waarbij opvalt dat Dieu Lan zich tot Huong richt en dat Huong zich meer tot de lezer richt. De schrijfstijl is enorm beeldend, toegankelijk en hier en daar zelfs poëtisch. Traumatische gebeurtenissen, die gedetailleerd worden weergegeven, worden namelijk afgewisseld met beschrijvingen van het prachtige landschap, voorbeelden van gerechten die worden genuttigd, et cetera, waardoor ook op een positieve manier de zintuigen worden geprikkeld. Het is niet moeilijk om je een beeld te vormen van de situatie van zowel Dieu Lan als Huong. Met andere woorden wordt de impact van de turbulente geschiedenis van Vietnam voelbaar en invoelbaar. Wellicht is dat wel mijn grootste compliment aan de auteur.
— Antoine

Passage uit het boek

‘De buitenlander richtte zijn mitrailleur op me. Ik weet zeker dat hij me zag. De rotorbladen van de helikopter hadden de bladeren die ik over me heen had gegooid weggeblazen. Ik hield mijn adem in en wachtte op het gehakkel van het mitrailleurvuur, op de gruwelijke pijn die door mijn vlees zou striemen, op de dood die mij met zich mee zou nemen. Maar de man staarde me aan, schudde zijn hoofd en maakte een kort handgebaar. De helikopter wiekte langzaam weg, tot ik boven me alleen nog maar de stralende lucht zag.’

Leesvoorschrift

Dit boek komt het allerbeste tot zijn recht tijdens een reis door Vietnam, al varend over de rivier met uitzicht op het karstgebergte. Thuis kan ook, bij voorkeur bij het krieken van de dag, maar zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Steek wat wierook aan en maak een kleine pot jasmijnthee, die je drinkt uit kleine kommetjes.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

424 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.