Recensie: Nina Polak – Gebrek is een groot woord

Recensie: Nina Polak – Gebrek is een groot woord


Cannes 2014. Nynke ‘Skip’ Nauta ziet tot haar verbazing het echtpaar Zeno daar een hotel binnengaan.
Alle herinneringen komen terug, hoe zij 7 jaar geleden vertrok uit Amsterdam om op zee tot haar zelf te komen. Een ontmoeting blijft niet uit. Nick en Mascha Zeno, die al eerder goed voor Skip gezorgd hebben, zijn met hun puberzoon Juda op vakantie in Cannes en spreken af in een restaurant. Zij vragen of Skip deze zomer terug naar Amsterdam wil komen. Ze kan in hun zomerhuis verblijven.
Skip gaat aarzelend op hun uitnodiging in en reist terug naar Nederland. Ze neemt weer contact op met haar vrienden en het verleden komt op alle fronten boven. Weet zij zich staande te houden als buitenstaander en waar zal ze voor kiezen, vrijheid of verbondenheid?

ISBN: 9789044629866 – Uitgeverij Prometheus – Aantal pagina’s: 238 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Prachtig verhaal met de vraag: “Waar hoor ik bij?”

Hoofdpersonages

*****

Nynke, oftewel gewoon ‘Skip’ genoemd, heeft tot haar 23e in Amsterdam gewoond en heeft geen onbezorgde jeugd gehad. Ze is een sterke persoonlijkheid die zich verzet tegen de rollen die haar worden opgedrongen.
Nellie, haar overleden moeder, afwezig maar nog zo aanwezig in de gedachten van Skip.
Het echtpaar Zeno, Nick en Mascha, met wie Skip in contact is gekomen via de zeillessen die Skip aan hun zoon Juda gaf. Mascha, actrice, duidelijk aanwezig, ruim in de financiën en daarmee een duidelijke tegenpool van Skip’s moeder Nellie.
Juda, een puber die zijn belevingswereld zoekt op het internet , veganist en regelmatig met Skip in discussie gaat.
Borg, haar vriend die ze zeven jaar geleden zomaar achterliet. Ook hij heeft een eigen, zo belangrijke rol in de keuzes die Skip moet maken.
Nina Polak brengt de personages tot leven tijdens het lezen. Ze geeft hen een eigen stemgeluid.
— Joke

Sfeer

*****

Langzaam word je het leven ingezogen van Skip. Ze neemt je mee in haar herinneringen, flarden van haar jeugd samen met haar moeder, haar overlijden en hoe ze probeert te overleven. Het is heel knap in het boek verweven.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Nina Polak heeft een prachtige eigen manier van schrijven. Vlot, mooie zinnen, boeiend en de nodige humor. Sommige passages verdienen het om meermaals te lezen.
— Joke

Passage uit het boek

Ik ken allerlei substanties van tijd. Tijd die aan je trekt, tijd die je voortduwt, tijd die je omarmt. Ik ken rouwtijd, die zwaar op je weegt en je uitput; lusttijd, die onstuimig om je heen wervelt; zeetijd, die zich loom voor je uitstrekt. Hier, nu, terug in Nederland is er verloren tijd, die zich negatief aan mijn zintuigen hecht en me de koortsige sensatie geeft dat het heden me door de vingers glipt. Er is een gat, een nooit geleefd parallel leven van zeven jaar aan land en terwijl ik met Borg over de boulevard van Zandvoort wandel – zijn hand stevig op mijn schouder, zodat het ook vriendschappelijk kan zijn – is daar weer die desoriëntatie. Hoe ben ik hier gekomen? Kan iemand mij een kaart van de tijd geven?

Leesvoorschrift

Zoek de rust op voor dit boek, dan is het dubbel genieten.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

238 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.