Recensie: Peter Römer, Baantjer – De Cock en de moord op stand

Recensie: Peter Römer, Baantjer – De Cock en de moord op stand


Op een ijzig koude ochtend krijgt De Cock de melding dat er een lijk is aangetroffen in het Paleis op de Dam. Een jonge man is neergestoken op klaarlichte dag te midden van de andere bezoekers. De Cock staat voor een raadsel, waarom is de aan lager wal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden van het leven beroofd? En waarom uitgerekend op die plek? Het onderzoek loopt al snel vast en een nieuwe moord vraagt de aandacht van De Cock: in een antiquariaat in de Voetboogsteeg is eigenaar Tjerk Somers vermoord aangetroffen tussen de opgestapelde boeken.

De zaken lijken aanvankelijk niet met elkaar te maken te hebben, maar terwijl De Cock en Vledder in de gure winterkou onderzoek doen, komt er langzamerhand toch een verrassend verband naar voren tussen de moorden…

ISBN: 9789026152283 – Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 158 – detective/misdaad


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wederom een heerlijke Baantjer waar je door heen vliegt uit de pen van Peter Römer.’

Hoofdpersonages

*****

Jurre De Cock en Dick Vledder worden op een ijskoude ochtend geconfronteerd met een moord in het Paleis op de Dam, Hugo van Coevorden is neergestoken. Hugo blijkt niet alleen een jonker te zijn, maar ook een man met diepe schulden. Het is een lastig onderzoek en er zijn eigenlijk geen aanknopingspunten, totdat Tjerk Somers, antiquair en boekhandelaar, in zijn winkel dood wordt aangetroffen.
— Frederique

Sfeer

*****

De sfeer en spanning zitten er meteen vanaf de eerste pagina goed in. De spanning is raadselachtig doch gemoedelijk en weet je aandacht voor het boek goed vast te houden. Je wil weten door wie de moorden zijn gepleegd en dus móét dat boek zo snel mogelijk uit.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

De Cock en de moord op stand leest heerlijk vlot. Peter Römer heeft een schrijfstijl die je meteen vanaf het begin pakt. Het is geen ingewikkeld verhaal met moeilijke zinnen, maar helder en recht voor z’n raap. Mede door de schrijfstijl vlieg je binnen een dag door het boek heen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘De Cock wees naar een groepje mensen dat halverwege de zaal bijeen stond en op een afstand nerveus keek naar de politiebeambten die het lichaam van een jonge man afschermden dat werd onderzocht door dokter Den Koninghe. Die was gekleed in zijn kenmerkende zwarte pak, terwijl hij, volgens de voorschriften, dezelfde witte overall zou moeten dragen als zijn forensische collega’s. Maar voorschriften waren er om met de voet te treden. Volgens Den Koninghe dan. Hij had als compromis zijn latex handschoenen aangetrokken en om zijn schoenen zaten plastic hoezen. Maar verder ging hij niet en De Cock dacht niet dat iemand hem erop zou durven aanspreken.
‘Ga jij eens vragen of zij iets hebben gezien, dan zal ik Den Koninghe voor je afhandelen.’ Hij grijnsde, omdat hij wist dat zijn jonge collega niet veel ophad met de oude dokter, die er een geheel eigen stijl op nahield en niet gediend was van al te jeugdig commentaar. ‘Doe hem vooral mijn groeten,’ zei Vledder, die naar het groepje liep.
Den Koninghe kwam moeizaam overeind en wees de fotograaf de plekken waar hij foto’s van moest maken. Toen trok hij zijn latex handschoentjes uit en liep naar De Cock. ‘Dood.’
‘Ik was er al bang voor.’’

Leesvoorschrift

Voor de optimale beleving van De Cock en de moord op stand heb je winterse kou nodig, zodat je heerlijk onder een dekentje deze moorden op kan lossen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

158 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.