Recensie: Peter Römer – Een Meesterstuk

Recensie: Peter Römer – Een Meesterstuk


Katja Hiemstra studeert kunstgeschiedenis en is bezig met haar afstudeerscriptie voor haar master. Uitgangspunt is een schilderij van Isaac Pietersz, dat – zo lang zij het zich kan herinneren – al in het bezit is geweest van haar familie en onderdeel is van een drieluik. Voor haar scriptie doet Katja onderzoek naar de herkomst van het schilderij.

Eigenlijk is het helemaal geen bijzonder schilderij. Totdat Katja samen met Arjen Hageveld, professor in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, haar docent en scriptiebegeleider, ontdekt dat het schilderij een hele specifieke onderlaag bevat die uit de zeventiende eeuw stamt. Van slechts één schilder is bekend dat hij dezelfde opbouw hanteert en dat is zeker niet de minste… zou het echt? Deze ontdekking blijkt helaas niet verborgen voor de buitenwereld.

Er zijn vele kapers op de kust, die – kostte wat het kost – de drie schilderijen willen bemachtigen, waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Katja heeft spijt als haren op haar hoofd dat ze dit onderzoek ooit is begonnen. Helaas is er geen weg terug…

ISBN: 9789400510234 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 384 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De uitkomst van een onderzoek naar een schilderij onthult een ongelooflijk groot en opzienbarend geheim, dat zowel de nationale als de internationale kunsthandel op zijn kop zet en het slechtste in de mens bovenhaalt.’

Hoofdpersonages

*****

Katja Hiemstra, studente kunstgeschiedenis bij de afdeling Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Voor haar master onderzoekt zij de herkomst van een schilderij van Isaac Pietersz, dat altijd bij haar opa en oma heeft gehangen en later in haar ouderlijk huis in Den Haag terecht is gekomen.

Arjen Hageveld, professor in de kunstgeschiedenis, is Katja’s scriptiebegeleider. Hij is bevriend met Louis Post, een bekend kunsthandelaar en adviseur met een winkel in de Nieuwe Spiegelstraat te Amsterdam. Louis Post bewandelt niet altijd het rechte pad…

Hubert Vreeman, een kunstexpert van internationaal allure. Hij verdiende zijn geld door in diverse oorlogen kunstwerken uit musea achterover te drukken om door te verkopen. Niet lang geleden heeft hij een schilderij met een vals echtheidscertificaat (door Post gemaakt) verhandeld naar Rusland. Hij is in acute geldnood en wil daartoe de schilderijen van Katja hebben.

Aleksey Mazarov, een rijke Rus met wereldwijde invloed en kunstliefhebber uit Sint Petersburg. Hij komt er door zijn scheiding achter dat het schilderij Van Hooch, dat Vreeman hem heeft verkocht, vals is en wil zijn geld terug, tegen elke prijs.
— Sandra

Sfeer

*****

Door de levendige beschrijving van de personages en de gebeurtenissen waande ik mij als lezer als het ware figurant aan de zijlijn. Je gaat dan ook helemaal op in het verhaal! De spanning is goed opgebouwd, naar het einde toe zelfs bloedstollend gevolgd door de apotheose.
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken met raadselachtige titels, waardoor de lezer getriggerd blijft. Vanaf de eerste pagina weet Een Meesterstuk te boeien. Het leest vlot en na de introductie van de hoofdpersonen volgen de gebeurtenissen elkaar tot het einde toe in een snel tempo op. Veel te snel uit!
— Sandra

Passage uit het boek

‘Katja voelde zich misselijk. Het kostte haar moeite haar ogen open te doen. Had ze geslapen? Ze kon zich niet herinneren dat ze in slaap was gevallen. Ze… ze was in het Centre Pompidou geweest, ze was… Ze kreeg met moeite een oog open, maar zag niet veel. Een streepje licht, rechts van haar. Waar was ze? Was dit het Centre Pompidou, was dit Georges? Ze voelde kramp in haar schouder en wilde gaan verliggen, maar kreeg haar hand niet mee. Ze rukte en merkte dat ze ergens aan vastzat. Paniek sloeg door haar lichaam en een golf zuur werkte zich omhoog door haar slokdarm. Beide ogen waren open nu. Ze voelde met haar vrije hand om zich heen. Een bed. Ze draaide zich zo goed en zo kwaad als het ging op haar zij. De misselijkheid was verdwenen, het enige wat ze nog voelde was angst.’

Leesvoorschrift

Met een kop thee rond een uur of drie zit je aan de keukentafel of heb je je genesteld op de bank. Het maakt eigenlijk niet uit waar je bent, want eenmaal gegrepen door het verhaal, heb je alleen maar oog voor Een Meesterstuk en wil je alleen maar lezen; alle omgevingsgeluiden hoor je gewoonweg niet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.