Recensie: Rima Orie – De Zwendelprins

Recensie: Rima Orie – De Zwendelprins


Als nieuwsgierige keukenhulp is de zeventienjarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis van de maharadja de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Suryan in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins.
Twintig jaar na de verdwijning van de Suryaanse kroonprins, verschijnt er een prins uit het koude en verre Fengart bij het paleis die beweert de kroonprins terug te kunnen vinden. Simrans verbazing is groot wanneer hij haar om een gunst vraagt die haar hele leven kan veranderen. Ze snakt er al van jongs af aan naar om de wereld buiten de paleismuren te ontdekken, maar kan ze deze prins wel vertrouwen? Of zijn zijn plannen helemaal niet zo nobel als ze lijken?

ISBN: 9789048846931 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 400 – Young Adult


*****

5 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een werkelijk adembenemend spannend debuut van Rima Orie.’

Hoofdpersonages

*****

Simran is een keukenhulp in het paleis van de maharadja van Ranam. Ze heeft zich er bij neergelegd dat ze de keukens nooit echt zal verlaten, maar droomt toch over avontuur en verre oorden. Als Anders met zijn groep het paleis bezoeken nemen ze haar, niet geheel vrijwillig, mee als ze het paleis ontvluchten.
Anders bezoekt als prins van Fengart de maharadja. Hij beweert zijn lang geleden verdwenen zoon terug te kunnen vinden in ruil voor heel veel juwelen, die de maharadja maar al te graag afstaat. Anders is samen opgegroeid met Vidar in Fengart, Vidar is dan ook zijn beste vriend. Stil maar behendig met het zwaard.
Samen hebben ze een tijd terug Tua gered uit haar dorp. Tua kan vuur beheersen en mensen zien dat eerder als een vloek dan een zegening, omdat niet iedereen dat soort krachten heeft.
Bhoomi, een oudere dove vrouw die communiceert met gebarentaal, maakt de groep compleet. Ze is als het ware de moeder van de groep.
— Frederique

Sfeer

*****

Rima Orie weet je echt te betoveren met De Zwendelprins. Het zit vol met cultuur, eten, verhalen, mythische wezens en goden. De warme sfeer die deze prachtige worldbuilding creëert grijpt je vanaf het begin en laat je niet meer los. Je wilt het boek eigenlijk niet uitlezen, je wordt er in opgezogen en wil er niet meer uit.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Rima Orie heeft een vlotte schrijfstijl en het boek leest daardoor heel erg prettig en makkelijk. Ze wisselt beschrijvingen van de wereld af met spanning waardoor het verhaal absoluut niet vertraagt. De spanning is er vanaf de eerste bladzijde en de vele vragen die het oproept worden langzaamaan door het boek heen beantwoord, waardoor je maar door blijft lezen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘‘Nee, net zo min als het hier altijd bloedheet is. Helemaal in het noorden ligt inderdaad altijd ijs, maar dichter naar de grens van Suryan is het zoals hier. Warm in sommige periodes, koud in andere periodes. We hebben ook een periode met zware regenval, maar lang niet zo heftig als in Suryan met jullie modderstromen. De sneeuwval is wel zwaarder. Je zou het een keer moeten zien. Als na een stormachtige nacht nog geen mens of dier de verse sneeuw heeft betreden, ziet het er uit als een wit paradijs.’ Simran zoog alle details van Fengart in zich op.
‘Ik zou er alles voor geven om dat een keer te kunnen zien.’ ‘Waarom ga je dan niet mee?’
Hij deed het zo makkelijk klinken, zo simpel. Alsof het niet meer was dan een andere afslag naar de markt nemen. Alsof haar keuze de enige was die telde en ze met niemand rekening hoefde te houden. Alleen werkte haar wereld zo niet.’

Leesvoorschrift

De Zwendelprins is heerlijk voor een regenachtige herfstmiddag zodat je heerlijk weg kan dromen over verre warme oorden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.