Recensie: Rob Haantjes – De ramaika

Recensie: Rob Haantjes – De ramaika


Siep, een jongen uit het heden, vindt een boek uit het verleden. Het vertelt over leenheer Jaakob van Ghenderen in het hertogdom Brabant. Aangekomen op zijn landgoed wordt hij getroffen door de vloek van de eeuwige slapeloosheid. De doem van de nietslaap kan alleen maar ongedaan worden gemaakt door een torenaar. De heer Van Ghenderen raakt het spoor bijster, want de torenaars zijn nergens te bekennen. Zal er uiteindelijk één stamoudste zijn, die zichzelf kan verlossen van de kwellende vloek? Zal een spreuk uit de Magicon uitkomst bieden? Wat heeft het gevonden boek te maken met de verdwijning van Sieps vader? In de omgeving van Siep gebeuren vreemde dingen sinds hij in het bezit is van dit oude verhaal. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de geschiedenis van het hertogdom Brabant, de oude stad Eindhoven en het buurtschap Gennep in het bijzonder.

ISBN: 9789090366579 – Uitgeverij Found Nemo – Aantal pagina’s: 258 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De ramaika neemt je mee naar het verleden en een bijzondere droomwereld.’

Verhaal

*****

De ramaika is begonnen als een verhaal van de auteur dat hij voor het slapen gaan aan zijn kinderen vertelde. Het is een verhaal dat zich een beetje afspeelt in het heden, voor een groot deel in het verleden en ook nog deels in een andere dimensie, de droomwereld, met overal andere hoofdpersonen. Gedurende het boek leer je veel mensen en ook bijzondere wezens kennen.
— Isolde

Het boek

*****

De ramaika is in eigen beheer uitgegeven en ziet er mooi en verzorgd uit. Het boek is in fullcolor gedrukt op glanzend wit papier. Het boek is een vrij grote paperback, misschien iets aan de ruime kant. Het boek bevat diverse illustraties en heeft zowel voor- als achterin informatieve pagina’s met kaartenmateriaal, stambomen en appendices. De website is onlosmakelijk verbonden met het boek en zeer de moeite waard om te bezoeken.
De ramaika is het eerste deel van wat een trilogie moet worden.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De ramaika is primair jeugdboek, maar voor mij leest het niet zo vlot en soepel als ik van een jeugdboek verwacht. Ik vind dat de stijl meer past bij een verhaal dat mondeling wordt verteld dan bij een geschreven verhaal om te lezen. Dat geldt voor het woordgebruik, maar ook voor de zinsopbouw.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Op de brede vensterbank van de kasteelkamer zitten de twee zussen rustig te borduren. De dames zijn in blijde verwachting van de terugkeer van hun vader en hebben om de tijd te doden naald en draad opgepakt.
Gisteren hebben ze te horen gekregen dat vader heeft toegezegd Oskaar te helpen. Een brommend geluid verstoort ineens de rust en komt steeds dichterbij. Zierezoemend verschijnt er een groot insect en gaat op de rand van het raamkozijn zitten. ‘Kijk, een drakenvlieg, net zoals thuis’, kraait Victoria. ‘Hoe is die binnengekomen?’’

Voor wie is het boek?

De ramaika is een jeugdboek, de woordkeus is vooral geschikt voor oudere jeugd en volwassenen. Het boek is geschikt voor iedereen die houdt van een vleugje mystiek en avontuur en een kijkje in de geschiedenis. Waarschijnlijk vinden ook inwoners van de streek waar het boek zich afspeelt De ramaika leuk om te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Je moet je aandacht bij het verhaal houden, dus lees het op een rustige plek en een tijdstip waarop je niet gestoord wordt. Omdat het verhaal is begonnen als verhaaltje voor het slapen gaan, is voorlezen een goede optie.

258 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.