Recensie: Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes – Lieve Chris

Recensie: Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes – Lieve Chris


Als de ME hardhandig een kraakpand in Amsterdam ontruimt, weet de zestienjarige Sasja ternauwernood te ontsnappen. Ze wordt gered door Christina en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk. Samen groeien ze op in het vervallen Amsterdam van de jaren tachtig, waar krakers en agenten om de ruimte vechten en jonge mensen hun weg proberen te vinden in het mijnenveld van jeugdwerkloosheid, een dreigende kernoorlog en de teleurstellende idealen van de jaren zestig.

Sasja en Christina voelen zich volledig thuis in de vrijplaats die Amsterdam heet. Ze zijn aan niemand verantwoording schuldig over wat ze doen en met wie. Het leven is een feest, maar juist die onbevangen levenshouding zet de vriendschap zo op scherp dat ze er dertig jaar later nog steeds de gevolgen van ondervinden.

ISBN: 9789493304291 – Uitgeverij Pluim- Aantal pagina’s: 280 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtig, ontroerend verhaal met een wat abrupt einde.’

Hoofdpersonages

*****

In Lieve Chris volg je een tijdje het leven van Sasja, een jonge vrouw van zestien die is geïntrigeerd door het krakersleven in Amsterdam. Tijdens het hardhandige optreden van de ME bij de ontruiming van kraakpanden, ontmoet ze Christina. Een jonge vrouw van dezelfde leeftijd waarmee ze van alles beleeft en vooral het leven viert. Christina heeft een broer, David, die ook een belangrijke rol in dit boek inneemt.
— Eline

Sfeer

*****

Lieve Chris is heel beeldend geschreven. De geluiden en geuren die Sasja beleeft, zijn prachtig weergegeven. Hierdoor waande ik me vaak naast Sasja terwijl ik dit boek aan het lezen was.
Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat de personages in het slot van Lieve Chris op een wat abrupte manier samenkomen. Wat mij betreft had dit meer in de sfeer van de rest van het boek gemogen.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Lieve Chris is vlot geschreven en hierdoor leest het boek makkelijk weg. Het boek maakt continu sprongen in de tijd vanaf de jaren 80 naar het heden. Het is als lezer makkelijk te weten in welke tijd je leest, omdat de delen van het verleden zijn geschreven in verleden tijd. De passages over het heden zijn geschreven in tegenwoordige tijd. Dit is erg overzichtelijk en zorgde ervoor dat ik nooit twijfelde over welke tijd ik aan het lezen was.
— Eline

Passage uit het boek

‘Sasja werd zich bewust van haar eigen precaire positie: ze stond nog steeds op de keet in het zwaarst bevochten gebied, er was geen mogelijkheid bij het kraakpand te komen en van alle kanten kwamen ME’ers en politiemensen haar kant op. Voordat ze verder kon denken, voelde ze een klap op haar hoofd en een snijdende pijn vlak boven haar linkeroog. Ze greep met haar handen naar haar gezicht, dat warm en nat was. Een golf van angst benam haar de adem. Met haar linkeroog kon ze niets meer zien. Ze probeerde het bloed weg te vegen, maar dat deed te veel pijn. Een van de tanks kwam akelig snel dichterbij. Nog even en de schep zou de keet met haar erbovenop voor zich uit gaan schuiven. Sasja kon haar paniek niet meer bedwingen. Ze moest hier weg, maar hoe? Ze haalde Ecolines arafatsjaal van haar nek en drukte de stof tegen haar pijnlijke oog. Toen hoorde ze haar naam. Christina stond op haar Franse balkon. Ze wees naar beneden, naar de hoek van het pand en wenkte driftig. Sasja stak haar arm op. Christina verdween naar binnen. Een charge die haar bouwkeet maar ternauwernood ongemoeid liet, maakte dat ze zonder verder nadenken haar benen over de rand zwaaide. Ze probeerde zich voorzichtig te laten zakken maar viel toch. Gedesoriënteerd lag ze op de grond. Overal om haar heen vielen stenen en werd gevochten. Als verdoofd bleef ze liggen, de sjaal nog steeds tegen haar oog gedrukt. Een ruk aan haar arm deed haar opkijken. Christina stond over Sasja heen gebogen en trok haar omhoog.
‘Kom mee, gek.’ Sasja liet zich meevoeren.

Leesvoorschrift

Lieve Chris is geschikt om te lezen als je tijd hebt om te ontspannen. Het boek leest makkelijk weg, dus neem vooral je favoriete drankje en geniet!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

280 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.