Recensie: Simon Barnes – De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Recensie: Simon Barnes – De wereldgeschiedenis in 100 dieren


In zijn beroemde boek The History of the World in 100 Animals beschreef journalist en auteur Simon Barnes de 100 dieren die de belangrijkste rol hebben gespeeld in onze wereldgeschiedenis, en die hebben bepaald hoe wij naar de natuur om ons heen kijken. Nu heeft hij zijn verhalen over deze 100 dieren herschreven voor kinderen en illustrator Frann Preston-Gannon maakte er 100 schitterende dierenplaten bij. Van de bijen die ons voedsel bestuiven tot de chimpansees met wie we ruim 98% van ons DNA delen en van de uitgestorven trekduif tot de ijsbeer, die gelukkig nog steeds bestaat: in dit boek ontdek je hoe mens en dier al hun hele bestaan verbonden zijn. De talloze dierenfeiten zullen dierenliefhebbers van jong tot oud inspireren, verbazen en verrukken. En iedereen aansporen om nog beter voor onze prachtige, wonderlijke, kwetsbare planeet te zorgen.

ISBN: 9789047713883 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 112 – Informatief boek


*****

5 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Of je nu van dieren houdt of niet, dit boek beschrijft op een toegankelijke manier welke belangrijke rol dieren in ons leven spelen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dieren spelen een belangrijke rol in ons leven. De wereldgeschiedenis in 100 dieren gaat over de 100 belangrijkste dieren: groot en klein, op het land en in het water, uitgestorven en levend. Het zijn knuffelbare dieren en dieren die vooral afschuw oproepen, nuttige insecten en dieren die eigenlijk best veel op ons lijken.
Bij ieder dier is een basisverhaal geschreven, bijvoorbeeld over wat zij in ons leven betekenen. De link met de wereldgeschiedenis is bij het ene dier wel wat duidelijker dan bij het andere. Daarnaast zijn er van ieder dier een paar wetenschappelijke of anderszins interessante weetjes opgenomen.
Van ieder dier heeft Frann Preston-Gannon mooie en kleurrijke illustraties gemaakt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Simon Barnes heeft zijn oorspronkelijke boek bewerkt en herschreven voor kinderen. Het Engelse origineel is behoorlijk lijvig met 480 bladzijden. Het kan dus niet anders dan dat dit boek ook een flinke samenvatting is.
De teksten zijn helder en toegankelijk en interessant voor jong en oud.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Als je tijdens een wandeling een olifant tegenkomt, wacht je tot de olifant voorbij is, of ga je een andere kant op. Je moet een olifant respect tonen. Dat deden de eerste mensen die over de Afrikaanse vlaktes liepen.
Het werd moeilijker toen mensen gingen boeren. Je kunt een boerderij niet uit de weg van een olifant halen. Olifanten begonnen oogsten te plunderen en doen dat nog steeds.
Maar mensen zijn altijd van olifanten blijven houden. Ze spelen een grote rol in de culturen en de religies van allerlei landen.’

Voor wie is dit boek?

De wereldgeschiedenis in 100 dieren is leuk voor jonge en oudere dierenliefhebbers, maar is primair gericht op kinderen. Kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool kunnen het zelf lezen, jongere kinderen zullen wat ondersteuning nodig hebben.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

112 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.