Recensie: Simone van der Vlugt – Schuld & Vlinders

Recensie: Simone van der Vlugt – Schuld & Vlinders


Schuld:
De eerste dag van het nieuwe schooljaar. De dertienjarige Zoë is in de vakantie verhuisd en komt in een nieuwe klas op een nieuwe school. Haar klasgenoten weten nog niets van Zoë en van haar paranormale gave. Ze ziet mensen die zijn overleden en krijgt beelden van de toekomst. Zo heeft ze ook gevoeld dat haar hartsvriendin Evi iets zou overkomen. Vanaf het moment dat Evi daadwerkelijk verongelukt, draagt Zoë een loodzwaar schuldgevoel met zich mee. Had ze het kunnen voorkomen?

Vlinders:
Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Hij is blond, groot en cool gekleed. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooit gepakt. Nu zoekt hij contact met Zoë. Zij kan hem helpen de daders achter de tralies te krijgen.

ISBN: 9789047713876 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 312 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een bijzondere hoofdpersoon zorgt voor een ontroerend en verrassend verhaal.’

Verhaal

*****

Zoë is, na de scheiding van haar ouders, met haar moeder en broer Thijmen verhuisd van Gouda naar Hoorn. Echt veel moeite heeft Zoë hier niet mee, want in Gouda voelde ze zich, na het overlijden van haar beste vriendin, toch al niet meer thuis. Op haar nieuwe school houdt Zoë zich zoveel mogelijk afzijdig. Ze wil namelijk niet dat iemand weet dat ze paranormaal begaafd is. Naast haar voorspellende gave en het kunnen zien van aura’s, kan Zoë ook overleden mensen zien en met ze communiceren. Gedurende beide verhalen zoekt Zoë naar een manier om met haar gave om te gaan, mensen te helpen en tegelijkertijd niet te veel op te vallen bij haar nieuwe vriendinnen.
— Ies

Het boek

*****

Vlinders en Schuld zijn oorspronkelijk in 2007 en 2008 uitgebracht, als twee losse boeken. Dit jaar zijn de twee verhalen samen in een omnibus uitgebracht. De cover van deze omnibus is wat abstracter dan de originele versies, die ik persoonlijk mooier vond. Het idee van een omnibus spreekt me wel erg aan, omdat je nu in één ruk beide verhalen kunt lezen.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Simone van der Vlugt is een fantastische schrijfster en ook in Schuld & Vlinders stelt ze niet teleur. Deze nieuwe versie is hier en daar aangepast naar de huidige tijd. Waar Zoë vroeger op MSN zat na schooltijd, chat ze nu met haar vriendinnen via WhatsApp en in plaats van een CD af te spelen, zet ze in deze versie haar Spotify aan. Verder is er niks veranderd ten opzichte van de originele versies en dat is ook niet nodig want het verhaal leest als een trein.
— Ies

Passage uit het boek

‘Natuurlijk wist ze dat Olaf niet meer leefde. De eerste keren dat ze hem zag nog niet, maar vanmiddag, toen ze vlak tegenover elkaar stonden, wel. Je kunt het voelen als je in de buurt van een geest bent. Er verandert iets in de atmosfeer, alsof je plotseling op de tocht staat. En als de geest dichtbij genoeg is, pik je zijn of haar emoties op, alsof het je eigen gevoelens zijn. Die paar woorden die ze met Olaf heeft gewisseld waren genoeg om te voelen dat hij haar nodig had.’

Voor wie is het boek?

Deze verhalen zitten op het randje tussen jeugd en young adult. Voor sommige elfjarigen zal dit boek misschien nog wat heftig zijn, terwijl anderen geen enkel probleem hebben met het onderwerp. Andersom zullen er zestienjarigen zijn die dit boek juist wat kinderachtig vinden, terwijl anderen er nog van smullen.

Voor meisjes of jongens?

70%

30%

Leesvoorschrift

Schuld & Vlinders kun je het beste lezen als je veel tijd hebt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie (of de zoveelste lockdown). Je kunt dan beide verhalen achter elkaar door lezen, zonder te moeten stoppen om naar school of je werk te gaan.

312 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.