Recensie: Sue Smethurst – Het circus van de vrijheid

Recensie: Sue Smethurst – Het circus van de vrijheid


Mindla en Michael Horowitz waren net getrouwd, hun eerste zoontje was onderweg, toen de nazi’s Polen binnenvielen. Michael was een circusartiest voor het beroemde Circus Staniewski, en dat heeft hun leven gered. Dankzij door het circus vervalste papieren wist het gezin Polen te ontvluchten — naar Rusland…
Hun vlucht duurde uiteindelijk tien jaar en leidde hen over drie continenten, voor ze zich eindelijk veilig wisten. Dit is hun verhaal.

ISBN: 9789026156571 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 320 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boek in de categorie ‘dit mogen we niet vergeten’, op waarheid gebaseerd en in vele opzichten meer dan de moeite waard.’

Hoofdpersonages

*****

Het circus van de vrijheid is het verhaal van de Poolse Mindla en Michael (in het boek Kubush) Horowitz, opgetekend door een van hun schoondochters. Mindla is een van de dochters van een groot Joods gezin in Warschau. Niet lang voordat de oorlog uitbreekt ontmoet ze Kubush en de twee zijn gelijk verliefd. Kubush is circusartiest, clown, en eigenlijk is dat geen goede partij voor Mindla. Toch krijgen ze toestemming om te trouwen.

Niet lang na de bezetting van Warschau verliezen Mindla en Kubush elkaar uit het oog. Mindla besluit met hun zoontje naar het oosten te reizen, waar het circus op dat moment is. Maar het circus moest opbreken en Kubush is terug naar Warschau. Ze missen elkaar net… Als Mindla terug probeert te gaan, wordt ze bij de grens opgepakt door de Russen en verdwijnt in de gevangenis.

Het lukt Kubush haar weer terug te vinden en samen trekken ze achter het Poolse leger aan en belanden uiteindelijk in Kenia. Na de oorlog vertrekken de twee naar Australië en bouwen daar een goed en gelukkig leven op.
— Isolde

Sfeer

*****

Zoals te verwachten in een roman die zich grotendeels tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt is de sfeer grimmig en onheilspellend, beangstigend. Toch is Het circus van de vrijheid doordrenkt van hoop en optimisme. Onafhankelijk van elkaar gaan Kubush en Mindla door en door en blijven hopen op een goede afloop.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De auteur, Sue Smethurst, hoorde tijdens familiebijeenkomsten over de omzwervingen van haar schoonouders tijdens de Tweede Wereldoorlog en besloot dat dit verhaal bewaard moest blijven, voor de kinderen en kleinkinderen, maar gelukkig ook voor ons. Het boek is gebaseerd op historische feiten, maar leest als een spannende roman.

Op twee plekken in het boek zijn fotokaternen opgenomen, waardoor je ook echt kennis maakt met de verschillende hoofdpersonen en ze nog meer voor je gaan leven.
— Isolde

Passage uit het boek

‘De grijze man klemt zijn handen om de teugels. Hij heeft een zware verantwoordelijkheid op zijn kromme schouders rusten. Hij weet dat hij meer dan alleen de kostbare bezittingen van deze mensen draagt. Hij vervoert ook hun hoop, hu dromen en hu levens, en die kunnen hu zomaar door een ambitieuze of opgewonden Duitser worden afgenomen. Het vervoeren van knolrapen heeft dan toch zijn voorkeur.’

Leesvoorschrift

Een boek met een zwaar onderwerp zoals Het circus van de vrijheid lees je het liefst op een zonnige dag ter compensatie van de grimmige sfeer. Thee en een eenvoudig plakje cake zijn passende metgezellen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.