
Recensie: Sunita Sah – De waarde van weerbaarheid
Velen van ons zijn veel volgzamer dan we beseffen. Hoe vaak heb je willen protesteren, een afwijkende mening willen geven of ergens niet aan willen meedoen, maar slikte je je woorden in, knikte je maar wat en ging je er gewoon in mee? Dr. Sunita Sah, een bekroond organisatiepsycholoog, analyseert uiteenlopende gevallen – van bedrijfscorruptie en seksueel misbruik tot alledaagse meegaandheid op het werk – en ontdekt dat de druk om volgzaam te zijn een sluipend en vaak onzichtbaar probleem is in onze samenleving.
Met haar baanbrekende onderzoek transformeert dr. Sah ons idee van verzet als iets negatiefs naar een cruciale, positieve kracht voor persoonlijke en maatschappelijke verandering. Aan de hand van vijf fasen van verzet rust ze ons uit met eenvoudige hulpmiddelen om beslissingen te nemen die in lijn zijn met onze waarden.
ISBN: 9789400515437 – Lev. Boeken – Aantal pagina’s: 381 – Zelfontwikkeling
3 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘Doorbreek volgzaamheid en kom in verzet met De waarde van weerbaarheid.
Wat heb ik aan dit boek?
In De waarde van weerbaarheid gaat Sunita Sah in op, de door haar genoemde, voorgeprogrammeerde volgzaamheid. Hierbij spreekt ze over verzet, je uiten wanneer je iets niet wilt of ergens niet mee eens bent. De praktijk wijst uit dat we ons veelal niet verzetten, omdat er bijvoorbeeld te veel van afhangt of ons belang te groot is. Denk hierbij aan een werkgerelateerde gebeurtenis of een situatie met een naaste.
Sunita zoomt in haar boek in op de ‘Ware Nee’. Ze legt jou uit hoe je deze kunt ontdekken aan de hand van je kernwaarden. Wat is voor jou belangrijk en wat is voor jou de ultieme ‘Ware Nee’? En hoe kun je deze op een goede manier inzetten zonder jezelf voorbij te gaan?
Ik heb nogal moeite gehad om het boek uit te lezen. Sunita noemt heel veel voorbeelden uit de praktijk en herhaalt deze veelvuldig. Desondanks heeft ze me wel bewust gemaakt van mijn voorgeprogrammeerde volgzaamheid. Ik ben ook geregeld volgzaam en spreek mijn mening niet uit, uit angst voor de reactie van de ander of de gevolgen. Het boek geeft je een zekere mate van bewustwording.
— Kaylee
Schrijfstijl
Zoals ik al aangaf had ik moeite met het uitlezen van De waarde van weerbaarheid. Sunita heeft veel onderzoek gedaan naar waarden en nee zeggen. Deze onderzoeken en resultaten deelt ze in haar boek, samen met veel gebeurtenissen die ooit hebben plaatsgevonden. Denk hierbij aan de situatie rondom Greta Thunberg of de arrestatie van George Floyd. Sunita beschrijft gebeurtenissen die uit ongelijkheid voortkomen, iets waar ze duidelijk haar mening in laat doorschemeren. De situaties laat ze dan ook veelal terugkomen om haar theorie mee uit te leggen. Een goede reminder dat er nog steeds iedere dag sprake is van ongelijkheid en welke betekenis verzet hierin zou kunnen hebben. Helaas mis ik hierdoor de toepasbaarheid van verzet in mijn eigen leven of specifieke situaties.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘Een wijdverspreide en niet-onderzochte gedachte over verzet is dat er moed voor nodig is en dat kracht een eerste vereiste is. Mensen die tegen de stroom ingaan zijn moedig, zo redeneert men. Mensen die zich uit durven spreken tegen hogergeplaatsten zijn sterk.
Dat is misschien wel zo, maar verzet is niet te herleiden tot kracht of zwakte, moed of lafheid. Het is niet alleen weggelegd voor zij die moedig, sterk of uitzonderlijk zijn. We hebben allemaal het vermogen om in verzet te komen. Er zijn vele wegen die naar verzet leiden, maar ze hebben allemaal hetzelfde vertrekpunt: één persoon die zich verbindt met zijn kernwaarden.’
Voor wie is dit boek?
Wanneer je merkt dat je wel eens volgzaam bent en je mening geregeld inslikt, zou ik je aanraden De waarde van weerbaarheid eens te lezen om nieuwe inzichten op te doen.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen