Recensie: Susan Muskee – Polaroids en poederdozen

Recensie: Susan Muskee – Polaroids en poederdozen


Polaroids en poederdozen is het tweede deel van de feelgoodserie Liefde, natuurlijk van Susan Muskee.
Kim is terug uit Italië, waar ze samen met haar grote liefde Fabian een studio zou opzetten en aan haar afstudeerproject voor de opleiding fotografie zou werken. Maar alles liep anders: er was geen studio en Fabian had het geld dat Kim had geïnvesteerd in eigen zak gestoken. Tienduizend euro armer, nog altijd niet afgestudeerd en met haar hart aan diggelen keerde Kim terug naar Nederland. Inmiddels is ze drie maanden thuis, maar ze voelt zich nog altijd niet zichzelf. Ze heeft haar camera al tijden niet opgepakt. Gelukkig nodigt haar artistieke tante Pauline haar uit om een poosje in Berlijn te komen wonen. Pauline deelt er een huis met drie andere kunstenaars. Met hen ontdekt Kim de bruisende stad en het Berlijnse nachtleven. Langzaamaan lijkt ze haar draai weer te vinden, maar dan slaat de liefde opnieuw toe.

ISBN: 9789047205487 – Loft Books – Aantal pagina’s: 231 – Feelgood


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een sprankelend verhaal, een feelgoodroman die over meer gaat dan alleen liefde.’

Hoofdpersonages

*****

In Polaroids en poederdozen, het tweede deel van Liefde, natuurlijk, staat Kim centraal. Ook zij is een van de vier vriendinnen waar we in Scones en spotlights kennis hebben gemaakt. Kim is bijna afgestudeerd fotograaf, ze moet alleen haar afstudeerproject nog ‘even’ doen. Haar grootste plannen zijn in het vorige deel in duigen gevallen.
Kim gaat naar Berlijn en trekt in bij haar tante Pauline, een kunstenares. Ze gaat poseren voor Oscar, een huisgenoot van Pauline en ze leert verschillende mannen kennen. Elias bijvoorbeeld, de Nederlandse eigenaar van Club 10 waar veel drags komen. Ook kruist Bruce, de broer van vriendin Abigail, haar pad.

Kim staat centraal, maar we volgen zijdelings ook waar haar vriendinnen Cleo, Sophie en Abigail mee bezig zijn en we leren hen ook goed kennen.
— Isolde

Sfeer

*****

De sfeer in Polaroids en poederdozen is een heel andere dan die in Scones en spotlights. Het boek speelt zich grotendeels in Berlijn af, een hippe stad. Kim begeeft zich in de kunstenaarsscene en maakt zich vertrouwd met drags van Berlijn. Dit maakt dat Polaroids en spotlights een vlot boek is. Modern, fris en heel toegankelijk.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het leuke van deze serie is dat het echt feelgood is en lekker en vlot leest. Ondertussen draaien de verhaallijnen om de vier vriendinnen, om de ervaringen die Kim opdoet in Berlijn en om de manier waarop ze zich na de ervaring met Fabian herpakt. Waar een deel van de feelgoodromans draait om het elkaar aantrekken en weer afstoten om elkaar toch weer te vinden, is dit proces in Polaroids en poederdozen echt minder belangrijk.
Ook leuk is dat het verhaal na het eerste deel in dit boek gewoon doorgaat, alleen met een andere hoofdpersoon. Er is geen stukje overlap met het vorige deel en het speelt zich ook niet in dezelfde periode af.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Doordat ze zo in gedachten was, miste ze een omhoog stekende boomstronk die onder het pad was doorgegroeid. In een fractie van een seconde lag ze languit op de grond, midden in het park. Om zich heen hoorde ze een paar mensen ‘ooo’ roepen en ze wenste dat de grond ter plekke opende om haar te verzwelgen, maar dat gebeurde blijkbaar nog steeds alleen in sciencefictionfilms.
Boven haar verscheen een gestalte, die met uitgestoken hand vroeg: ‘Gaat het?”

Leesvoorschrift

Om je het best te kunnen inleven, wil je Polaroids en poederdozen lezen op een terras in hippe tent in Berlijn. In deze tijden van Corona zit dat er helaas niet in… Een bank in stijlvol grand café met een latte macchiato en een stuk cheesecake volstaan even goed!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

90%

10%

Hoe dik is de pil?

231 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.