Recensie: Tara June Winch – Het Spiegelwoordenboek

Recensie: Tara June Winch – Het Spiegelwoordenboek


Het Spiegelwoordenboek is het verhaal van Albert Gondiwindi, die zijn leven heeft doorgebracht in Prosperous House, een voormalige zendingspost aan de oevers van de rivier Murrumby in Australië.
Albert weet dat hij spoedig zal sterven, maar hij heeft nog een laatste taak te vervullen. Hij is vastbesloten om de verloren gewaande taal en tradities van zijn voorouders, Aboriginals, vast te leggen voordat hij zijn laatste adem uitblaast.
Na zijn overlijden keert Alberts kleindochter August terug uit Europa om zijn begrafenis bij te wonen. De vele herinneringen zijn overweldigend – het racisme, haar armoedige jeugd, de opsluiting van haar moeder en de mysterieuze verdwijning van haar zusje die haar leven voorgoed heeft veranderd.
Als August hoort dat haar geboortegrond zal worden overgenomen door een mijnbouwbedrijf, besluit ze alles op alles te zetten om het tij te keren en het land te behouden voor haar eigen mensen.

ISBN: 9789023960560 – Uitgeverij Mozaïek – Aantal pagina’s: 396 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een hartverscheurende en tegelijk een hoopvolle roman over taal, verlies en identiteit.’

Hoofdpersonages

*****

Albert Gondiwindi, probeerde als jonge kerel zijn plaats in het leven te vinden in een land waar hij als Aboriginal niet geaccepteerd werd. Hij besloot om goed te leren lezen en nadat hij zijn vrouw Elsie ontmoet had, leerde zij hem hoe hij woorden kon opschrijven en kreeg hij van haar een woordenboek.
Dat woordenboek was zijn dierbaarste bezit, zijn kennismaking met het principe van iets vastleggen.
Dit was zijn inspiratie om alles op te schrijven dat ooit werd herinnerd, in de vorm van een woordenboek.

August, die opgegroeid is bij haar grootouders Albert en Elsie, bevindt zich op de drempel tussen jonger en ouder zijn en staat op het punt de uitgestrekte jaren als twintiger achter zich te laten. Ze is meer dan tien jaar geleden vertrokken uit Australië om haar geluk te vinden in Europa, maar ze beseft dat ze nog niets heeft bereikt. Bij haar terugkeer wordt ze overvallen door de vele herinneringen en ontstaat er een persoonlijke band met het land. Net als haar opa wil ze zich inzetten om de inheemse cultuur van de Aboriginals te behouden.
— Joke

Sfeer

*****

Het is lastig om een speciale sfeer te benoemen. Het is geen spannend boek dat je in een adem uitleest, geniet vooral van de mooie zinnen en de geschiedenis van dit gedeelte van Australië. Heel interessant zijn de vele woorden uit de taal van de Aboriginals met hun betekenis, maar dit haalt je wel uit het lopende verhaal.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het Spiegelwoordenboek bevat drie verhaallijnen, waardoor het verhaal, vooral in het begin, af en toe lastig te volgen is.
Het verhaal van kleindochter August wordt onderbroken door het woordenboek dat Opa Albert schrijft. Het woordenboek bevat niet alleen woorden, maar er staan ook kleine verhaaltjes bij die betrekking hebben op dat woord en tevens veel vertellen over het leven van Albert.
De derde verhaallijn is de brief die dominee F. Greenleaf in 1915 schrijft aan het Brits Volkenkundig Genootschap over de gebeurtenissen vanaf 1880 in Prosperous House toen deze zendingspost geopend werd.
— Joke

Passage uit het boek

‘Tijdens de vlucht droomde ze van opa Albert. In de droom was hij niet herkenbaar, maar ze wist dat hij het was. Ze waren halverwege hun gesprek, ze wist niet hoe ze daar – in het veld –  waren beland, en hij zat haar te vertellen dat er veel te zeggen viel voor het onthouden van het verleden, voor verhalen hebben, je geschiedenis kennen, je jeugd, maar dat vergeten ook zo zijn voordelen had. Aan het begin van de droom, maar alsof het na een lang gesprek was, had hij haar hand gepakt en gezegd: ’Er bestaat een soort geheugenmarteling, als je die tenminste toelaat, als je het verleden uitnodigt tegen je aan te komen kruipen, als een bloedzuiger die verlichting brengt.’

Leesvoorschrift

Het Spiegelwoordenboek kun je echt overal lezen, maar neem er wel de tijd voor. Mijn voorkeur is een comfortabele bank met een pot thee ernaast.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

396 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.