Recensie: Tatiana de Rosnay – Dit leven is van jou

Recensie: Tatiana de Rosnay – Dit leven is van jou


De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Op een ochtend ontmoet hij Célestine, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.
De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…

ISBN: 789026356032 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 240 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Is het een nieuwe, oude, of een oude, nieuwe roman van Tatiana de Rosnay? Hoe dan ook, het is een prachtige roman die je gelezen moet hebben!’

Hoofdpersonages

*****

Dit leven is van jou gaat over Martin Dejeu en de dakloze Célestine. Martins moeder is (waarschijnlijk) overleden toen hij heel klein was. Het vliegtuig waar ze in zat is neergestort en haar lichaam is als enige nooit teruggevonden. Martin heeft maar weinig herinneringen aan zijn moeder en is, onbewust, op zoek naar haar.
Hij ontmoet Célestine en de twee sluiten een onverwachte vriendschap, in weerwil van Martins vader en in weerwil van wat gebruikelijk is. Célestine geeft Martin wijze tips en laat hem iets bijzonders na.
— Isolde

Sfeer

*****

Je waant je in Parijs als je Dit leven is van jou leest. De brede boulevards, de statige gebouwen, de clochards, als je weleens in Parijs bent geweest kost het je geen moeite je voor te stellen waar dit boek zich afspeelt.
Het is een rustig boek, het verhaal ontvouwt zich zonder haast en je hoeft ook geen haast te hebben dit verhaal uit te lezen. Je komt vanzelf bij het eind, want het verhaal boeit. Er zijn geen prominente cliffhangers, wel de nodige plottwists en een enkele mysterieuze gebeurtenis.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Als je vaker boeken van Tatiana de Rosnay hebt gelezen, zal je haar schrijfstijl herkennen. Bijzonder is dat De Rosnay iedere keer weer een ander soort roman publiceert, maar dat de stijl altijd bekend en vertrouwd is.
Dit leven is van jou heeft 26 jaar in een doos op de zolder van de auteur liggen wachten tot het aan de beurt was om te verschijnen. Gelukkig heeft ze het bewaard. Het verhaal is ook nog eens gebaseerd op gebeurtenissen in haar familie, wat het tot een extra bijzonder boek maakt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Martin, die van zijn vader eindelijk twee weken naar Oscar in Cabourg mocht, verveelt zich al vanaf de eerste dag van de logeerpartij te pletter. Hij mist Germinal, die voor de duur van de vakantie is verbannen naar een hondenpension in de Bourgogne. Aan de avenue de Casino Ouest hebben de Duvals een vakwerkhuis met uitzicht op zee. Vanuit het zitkamerraam kijkt Martin naar de grijze golven en het bleke strand dat nat is van de Normandische motregen die iedereen binnenhoudt. Martin ziet Oscar zelden; zijn vriend heeft geen tijd voor hem omdat bij achter een vrouw van dertig aan zit, die pas is gescheiden en met haar dochtertje van drie in de villa aan de overkant logeert.’

Leesvoorschrift

Sommige boeken kan je altijd en overal lezen, dat geldt in ieder geval voor Dit leven is van jou. Hoewel…, misschien kies je toch liever een rustig plekje uit waar je niet snel gestoord zal worden. Als je op gang bent in dit verhaal, houdt het je vast tot je het uit hebt. Een stevige kop koffie is niet misplaatst.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.