Recensie: Tijs van Marle – De grootste omweg van de oertijd

Recensie: Tijs van Marle – De grootste omweg van de oertijd


Als het dorp van Freddie plotseling is verdwenen, besluiten Knots en zijn kleine zusje Tuf hun vriend te helpen zoeken. De reis gaat meteen al mis als ze in slaap vallen op de rug van een wollige neushoorn! Op zoek naar Freddies familie stuiten ze op grote uitdagingen: woeste wasberen, onbewoonde eilanden en glimmende zwaardvissen. Zal het de drie lukken om de grootste omweg van de oertijd te volbrengen? En waarom heeft die eigenwijze Tuf opeens een kroon op haar hoofd?!

ISBN: 9789030508236 – Uitgeverij Billy Bones – Aantal pagina’s: 192 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat een fantastisch tweede deel over holenmens Knots, die weer samen met zijn zusje Tuf en oerkie Freddie een wervelend avontuur beleeft.’

Verhaal

*****

In De grootste omweg van de oertijd beleven Knots, Freddie en Tuf opnieuw een spannend avontuur. Nadat ze in het vorige deel Stip de sneeuwleeuw hebben thuisgebracht, blijkt het dorp van Freddie verdwenen te zijn. Freddie moet op zoek naar zijn ouders en Knots en Tuf besluiten hem te helpen. Onderweg komen ze de nodige gevaren en obstakels tegen. Het allerleukst zijn alle verschillende dieren. Dit keer geen sneeuwleeuwen en mammoeten, maar wollige neushoorns, pittige rode wasberen, glimmende zwaardvissen, plakslakken en woeste eilandwalvissen. Als dat maar goed gaat…
Knots en Tuf zijn holenmensen, Freddie is een oerkie en die twee verschillende volken vertrouwen elkaar niet. Dat geldt gelukkig niet voor deze drie kinderen, die laten zien dat vriendschappen wel mogelijk zijn. Wat een mooi, onopvallend voorbeeld van diversiteit.
— Isolde

Het boek

*****

De grootste omweg van de oertijd is het tweede deel in de serie Knots. De cover is kleurrijk en belooft veel avontuur. Binnen in het boek staat geregeld humoristische illustraties, die goed bij het verhaal passen. Knots, Freddie en Tuf zijn goed te herkennen, vooral Tuf met haar twee knotjes. Aan de kleding, met name aan het einde van het verhaal als ze het dorp van Freddies ouders hebben gevonden, zie je het verschil tussen de holenmensen en de oerkies. Dat zie je overigens ook aan de manier waarop ze wonen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Tijs van Marle heeft een vlotte pen. Je merkt aan alles dat hij scenarioschrijver is van series en films voor kinderen, want vanaf de eerste bladzijde heb je direct een duidelijk beeld voor ogen van de hoofdpersonen en de omgeving. De illustraties ondersteunen dat natuurlijk alleen maar.

Van Marle schrijft met heel veel fantasie en humor, ook op een wat hoger abstractieniveau waardoor het voor volwassenen ook ontzettend leuk is om De grootste omweg van de oertijd mee te lezen en voor te lezen. Want dat Knots en Freddie benoemen dat ze in de oertijd leven, of dat Freddie op breakdance heeft gehad, dat zullen veel jonge kinderen voor kennisgeving aannemen, maar dat tovert bij oudere kinderen en volwassenen op z’n minst een glimlach op het gezicht.
— Isolde

Passage uit het boek

‘De zee. Knots kon zich de aardrijkskundeles over de zee nog herinneren. Juf Broeg had uitgelegd wat de zee nou eigenlijk precies was.
‘Het is heel simpel,’ had Juf Broeg gezegd. ‘De zee is een diep gat waar iemand water in heeft gedaan en daarna veel zout.’
Knots had zijn vinger opgestoken. ‘Hoe was dat gat daar dan gekomen? En wie had dat water erin gedaan?’
Juf Broeg vond dat maar brutale vragen.
‘Dat was logisch,’ had ze gezegd. ‘Heel lang geleden waren er allemaal holenmensen die tijd overhadden. Die hadden dat gat gegraven.’
‘Maar,’ vroeg Knots verward, ‘waar hebben ze dan al dat zand gelaten?’
‘Knots, kijk jij wel eens om je heen?’ vroeg Juf Broeg hem toen knorrig. ‘Hoe denk je dat de bergen en de heuvels gemaakt zijn? Dat is natuurlijk gemaakt van het zand uit dat gat.”

Voor wie is het boek?

De grootste omweg van de oertijd is het allerleukst voor kinderen vanaf een jaar of 8, die nog openstaan voor alle vormen van fantasie en humor en tegelijk al besef hebben van een beetje geschiedenis. Niets is leuker dan een kind dat zelf kan lezen en jou iedere keer gniffelend komt vertellen wat er nu weer voor grappigs is gebeurd.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Elke dag één of twee hoofdstukken voor het slapen gaan, of in het weekend en op woensdagmiddag een paar wat langere sessies, het is altijd leuk om De grootste omweg van de oertijd te lezen!

192 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.