Recensie: Tom Fletcher – Life on our planet

Recensie: Tom Fletcher – Life on our planet


Life on Our Planet, het boek bij de gelijknamige, baanbrekende Netflix-serie met Oscarwinnaar Morgan Freeman als voice-over, vertelt het verhaal van de heroïsche overlevingsstrijd op aarde. Een onvergetelijke tijdreis langs vijf periodes van massa-extinctie tot het moment waarop, met de komst van de mens, de zesde uitstervingsgolf is begonnen…

Van prehistorische onderwaterwerelden tot het eerste voorzichtige plantenleven op het vaste land; van de opkomst en ondergang van de dinosauriërs tot de verwoestingen die de laatste ijstijd aanrichtte en de vernietigende invloed van de moderne mens: dit is een allesomvattende kijk op de prehistorie én onze toekomst.

ISBN: 9789464042436 – Fontaine Uitgevers – Aantal pagina’s: 311 – Informatief


*****

2 van de 5 sterren — Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boek dat bol staat van jargon; de mooie foto’s zijn enigszins een redding.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Life on our planet doet het ontstaan van de aarde en het eerste leven uit de doeken. In negen hoofdstukken wordt de geschiedenis van de aarde uitgeplozen, van de oerknal tot de eerste bacteriën en van de dinosauriërs tot het uitsterven van deze dieren, alles komt aan bod. Toch lijkt er niet echt een logische volgorde in te zitten, want de hoofdstukken springen van de hak op de tak.
Het meest interessante vond ik het laatste hoofdstuk, waarin wordt uitgelegd hoe de Netflix-documentaire Life on our planet, waarop dit boek gebaseerd is, tot stand is gekomen.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Het boek leest totaal niét prettig, door de lange zinnen en het vele gebruik van jargon. Als lezer moet je enige kennis hebben van paleontologie en het ontstaan van de aarde, want anders gaat de inhoud je boven de pet. Door het gebrek aan een logische volgorde moet je je als lezer steeds opnieuw oriënteren; over welke diersoort hebben we het en op welke plek in de geschiedenis zitten we?
— Ies

Passage uit het boek

‘De geografie van Pangea was een groot obstakel voor de vroege dinosaurussen, die eerst evolueerden en diversifieerden op de hogere breedtes van het zuiden. De over het algemeen hete en droge omstandigheden aan het begin van het Trias resulteerden in twee enorme woestijngordels, de ene ten noorden, de andere ten zuiden van een groenere gordel aan beide kanten van de evenaar. Dus hoewel het in theorie mogelijk was over Pangea van de zuid- naar de noordpool te lopen, was dat voor dinosaurussen duidelijk geen optie. Een gril van de geologie zou echter alles veranderen.’

Voor wie is dit boek?

Life on our planet is geschikt voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de aarde en de tijd van dinosauriërs. Het is een voordeel als je als lezer al meer over dit onderwerp hebt gelezen, zodat je de inhoud van dit boek goed kunt volgen.
— Ies

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

311 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.