Recensie: Aimie K. Runyan – Een bakkerij in Parijs

Recensie: Aimie K. Runyan – Een bakkerij in Parijs


Twee verhaallijnen, twee verschillende tijden.
Parijs, 1870. De stad wordt belegerd door de Pruisen, maar Lisette Vigneau krijgt er weinig van mee in het luxe herenhuis van haar ouders. Tot ze een jonge revolutionair, Théodore Fournier, tegenkomt. Voor hem laat ze haar gouden kooi achter. Maar kan ze bij haar voornemens blijven als haar geliefden in gevaar komen?

Parijs, 1946. De 19-jarige Micheline Chartier probeert na de oorlog voor haar twee zusjes te zorgen, aangezien ze beide ouders verloren zijn. Als de huurders van het restaurant onder hun flat vertrekken, verliest ze daarmee ook hun enige bron van inkomsten. Tenzij ze de lang gekoesterde droom van haar ouders waarmaakt en een bakkerij begint in die ruimte – maar dan moet ze wel haar eigen dromen opgeven…

ISBN: 9789026172311 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 352 – Roman, historisch


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Historische roman met twee verhaallijnen in twee verschillende tijden; we duiken met Een bakkerij in Parijs diep de geschiedenis in.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersoon in 1870 is Lisette, die is opgegroeid in een rijk gezin. Ze krijgt maar weinig mee van wat zich in 1870 in haar stad afspeelt, die door de Pruisen in bezet. Tot ze kennismaakt met Théodore Fournier, een revolutionair, en verliefd op hem wordt. Ze laat alle veiligheid en luxe achter zich en bouwt in een armer deel van Parijs een nieuw bestaan op.

In 1946 maken we kennis met Micheline. Ze is 19 en ze heeft twee jongere zussen. Haar vader is tijdens de oorlog overleden en haar moeder is verdwenen. Ze moet hard werken om haar zussen op te voeden en te zorgen voor brood op de plank. Een buurvrouw zet haar op het spoor om de oude bakkerij, die tientallen jaren geleden door haar overgrootmoeder is opgericht, weer nieuw leven in te blazen. De opleiding is echter niet eenvoudig.

Ook belangrijk in Een bakkerij in Parijs is de bakkerij zelf. Lisette start een bakkerij, maar ook Micheline wil de bakkerij van haar grootmoeder heropenen. Micheline vindt een oud boek met recepten, die haar door de opleiding heen helpen. De auteur heeft verschillende van deze recepten verwerkt in het boek.
— Isolde

Sfeer

*****

De verhaallijn in 1870 speelt zich af in een periode waarin Parijs was bezet door de Pruisen. Dit was een tijd van gevaar en spanning. Runyan schetst mooi de contrasten tussen arm en rijk, de willekeur waaronder mensen moeten leven en de strijd van de gewone bevolking om te overleven.
De verhaallijn in 1946 speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af, in een Parijs dat herstelt van de zware tijd. Het gaat over een jonge vrouw die zichzelf wegcijfert om haar zusjes een goed leven te geven. Er is meer hoop dan in 1870, maar het leven is nog steeds erg moeilijk.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Aimie K. Runyan heeft een prettige schrijfstijl. Haar boeken lezen prettig (we hebben ook Stemmen aan het front en De school voor perfecte bruiden van deze auteur gerecenseerd) en hebben allemaal een historische verhaallijn. In Een bakkerij in Parijs wisselen de perspectieven van Lisette en Micheline elkaar af. Dit maakt dat je blijft lezen, ook als je net wat meer gevoel hebt bij de ene verhaallijn dan bij de andere.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Het was een blamage.
Rossignols inspectieronde bracht hem uiteindelijk bij mijn werkplek. Ik durfde niet naar links te kijken, waar Laurent klaarstond met een lading perfecte, goudbruine madeleines en een meewarige blik naar mij omdat de misbaksels die ik had weten te fabriceren een belediging waren voor God, de mensheid en de grote Carême zelf.
Hij sneed in een van de madeleines, die zoals ik al vreesde nog lang niet gaar was vanbinnen. Hij nam geen hapje om te proeven, zoals hij gewoonlijk deed. Omwille van zijn gezondheid was dat maar goed ook.
‘Ik wil u na de les even spreken, mademoiselle Chartier,’ zei hij, waarna hij doorliep naar Laurent, die niets dan lof kreeg.’

Leesvoorschrift

Begin met het bakken van madeleines volgens het recept in Een bakkerij in Parijs, zet daarna een pot sterke thee en verdiep je een paar avonden achter elkaar in de levens van Lisette en Micheline.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

352 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.