Recensie: Aimie K. Runyan – De school voor perfecte bruiden
Duitsland, 1939. Hanna’s oom en tante zijn ambitieus en koppelen hun nichtje tegen haar zin aan een SS-officier. Om een goede nazibruid te worden, wordt ze naar een ‘school voor bruiden’ gestuurd.
De Joodse Mathilde probeert wanhopig haar ongeboren baby te beschermen. Als Hanna ontdekt dat Mathilde in de buurt van de bruidsschool ondergedoken is, besluit ze haar te helpen. Maar zelfs als het de twee vrouwen lukt om hun geheim te bewaren; wat voor toekomst wacht Tilde en haar kind?
ISBN: 9789026164651 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 384 – Historische roman
4 van de 5 sterren – Isolde
Recensie in één zin
‘Een verhaal over sterke, jonge vrouwen die ondanks de omstandigheden het beste van hun leven proberen te maken.’
Hoofdpersonages
In De school voor perfecte bruiden staan drie jonge vrouwen centraal.
De eerste is Hanna. Haar moeder is overleden en haar vader stuurt haar naar zijn broer en schoonzus in Berlijn om daar haar school af te maken. Hanna’s oom en tante willen hogerop komen binnen de Partij en doen hun best om Hanna te kneden en min of meer uit te huwelijken aan een SS-officier met goede toekomstperspectieven. Hanna is hier verre van gelukkig mee, maar omwille van ieders veiligheid is ze gedwongen zich te voegen naar de situatie.
Op school in Berlijn ontmoet Hanna Klara en aanvankelijk worden ze vriendinnen. Als blijkt dat de SS-officier, waar Hanna aan gekoppeld wordt, dezelfde is als de man die men voor Klara op het oog heeft, bekoelt de vriendschap.
Klara is geïnteresseerd in mode en volgt naailessen bij de Joodse Mathilde.
Mathilde heeft zo haar eigen problemen. Ze is een dochter uit een gemengd huwelijk en toen de nazi’s aan de macht kwamen, zijn haar ouders gescheiden. Haar vader wil ook niets meer met zijn ex-vrouw en dochter te maken hebben. Mathilde ontmoet een jongeman, de twee worden verliefd en besluiten te trouwen. Ondertussen proberen ze Mathildes moeder het land uit te krijgen. Mathilde waant zichzelf relatief veilig, omdat ze er niet joods uitziet. Maar dan raakt ze zwanger, vindt de Kristallnacht plaats en verandert alles en wordt de situatie nog gevaarlijker.
— Isolde
Sfeer
Het boek speelt zich af aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De dreiging neemt toe, er zijn steeds meer maatregelen tegen de Joodse inwoners.
De school voor perfecte bruiden laat ook de andere kant zien, die van de mensen die gedwongen zijn mee te bewegen met het regime en gevaar lopen als ze zich ertegen verzetten.
— Isolde
Schrijfstijl
Aimie K. Runyan heeft een prettige schrijfstijl. Ze weet je moeiteloos mee te nemen in de drie verschillende perspectieven van de hoofdpersonen en geeft ze allemaal een eigen stem. Het verhaal verloopt relatief rustig, met een flinke climax aan het einde. Na die climax houdt het verhaal, afgezien van een epiloog vijftien jaar later, wat mij betreft iets te abrupt op.
Als je houdt van dit soort romans is Stemmen aan het front van dezelfde auteur ook zeker de moeite waard.
— Isolde
Passage uit het boek
”Ik had zo mijn vermoedens. Je vader was vertrokken, je moeder vertoonde zich nooit in de winkel. Het leek me een logische verklaring.’
‘Als het voor jou zo duidelijk was, mag ik van geluk spreken dat ik niet maanden geleden al met de winkel heb moeten stoppen of ben afgevoerd,’ zei ik, en in een reflex legde ik mijn hand beschermend op mijn buik. ‘Dan moet iedereen het inmiddels hebben begrepen.’
‘Ik zou ze niet te hoog aanslag. Ik heb veel beter op je gelet dan zij. Ze zouden er uiteindelijk achter zijn gekomen, maar dat had zeker nog een tijd geduurd. Jij valt niet zo op.’
‘Gelukkig niet,’ zei ik met een zucht. ‘Te Joods om arisch te zijn, te arisch om Joods te zijn. Het is vermoeiend om nergens bij te horen.”
Leesvoorschrift
Een plekje op de bank, een kopje thee, eventueel een dekentje en een paar uur tijd zijn wat je nodig hebt om Een school voor perfecte bruiden te kunnen lezen.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen