Recensie: Abi Daré – Het meisje met de luidende stem

Recensie: Abi Daré – Het meisje met de luidende stem


Het meisje met de luidende stem is de debuutroman van Abi Daré en vertelt het verhaal van Adunni, een jong meisje dat opgroeit  in een arm Nigeriaans plattelandsdorp. Ze weet wat ze wil: onderwijs.
Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen.
Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar als bruid aan een oude taxichauffeur.
Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Adunni is vastbesloten om gehoord te worden en om haar eigen toekomst te bepalen.

ISBN: 9789056726973 – A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Aantal pagina’s: 392 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een krachtige en ontroerende debuutroman, die hoop geeft voor de toekomst’

Hoofdpersonages

*****

Adunni is een veertienjarig meisje uit Nigeria en heeft een zeer pittige persoonlijkheid.
Als je het boek begint te lezen, vind je haar meteen sympathiek en je gaat steeds meer van haar houden. Adunni is een krachtig persoon die graag onderwijs wil volgen om daarmee meer dan alleen haar stem te laten horen. Ze wil vertellen dat iedereen recht heeft op onderwijs, ook meisjes. Ze wil leven in dit leven en heel veel mensen helpen.

Florence, oftewel Big Madam genoemd, neemt Adunni aan als dienstmeisje. Big Madam verdient veel geld met de handel in stoffen en ze denkt daarmee iedereen in haar macht te hebben. Ze behandelt Adunni op een afschuwelijke manier.

Miss Tia, de buurvrouw van Big Madam, is de reddende engel voor Adunni en heeft in het verhaal een zeer belangrijke rol voor haar toekomst.
— Joke

Sfeer

*****

De sfeer in dit verhaal is ontroerend maar ook zeer aangrijpend. Het gevoel van onrechtvaardigheid voert de boventoon en je hoopt zo dat Adunni het volhoudt om alle vernederingen te weerstaan.
— Joke

Schrijfstijl

*****

De schrijfster Abi Daré heeft er voor gekozen om Adunni een bijzondere vertelstijl mee te geven. De hoofdpersoon Adunni heeft een beperkte Engelse woordenschat en taalvaardigheid, ze bedenkt zelf woorden en ze creëert haar eigen taalconstructies, die tot verrassende en originele uitspraken leiden. Naarmate het boek vordert vindt Adunni meer en meer haar stem: een metafoor voor het mogen kiezen van je eigen pad als jong meisje in Nigeria.
De vertalers van deze roman zijn er prima in geslaagd om deze niet-gangbare vorm van het Engels om te zetten in het Nederlands. Vooral de kleurrijke metaforen in het boek zijn een genot om te lezen.
— Joke

Passage uit het boek

‘Ze blaast lucht uit haar neus en mond en knippert snel haar ogen. Ik voel iets bewegen in mijn borst. Waarom is deze vrouw zo aardig voor mij? Wat ziet ze in mij, als ik zelf soms niets in mij zie? Ik duw de koppige tranen weg die prikken in mijn ogen, maar ze komen toch naar buiten.
‘Aahh, ik wilde je niet aan het huilen maken,’ zegt Miss Tia en ze veegt met een vinger onder mijn linkeroog.
‘Wat zie je in mij, Miss Tia?’
Ze schudt haar hoofd, houdt mijn twee handen omhoog, als twee tralies, dat ze mijn gezicht kan spieken, mijn echte ik achter tralies. Het voelt of ze uit zichzelf klimt en mijn ziel binnengaat, mijn hart.’

Leesvoorschrift

Kies een rustig plekje uit waar je niet gestoord kunt worden. Dit verhaal houdt je vast tot de laatste bladzijde. Een flinke pot thee ernaast is aan te raden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

392 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.