Recensie: Adam Silvera – Op het einde gaan ze allebei dood

Recensie: Adam Silvera – Op het einde gaan ze allebei dood


Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

ISBN: 9789044831740 – Uitgeverij Clavis Young Adult – Aantal pagina’s: 336 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Silvera weet met zijn boek een uniek en origineel verhaal neer te zetten waarbij je elke keer weer hoopt op een ander einde.’

Hoofdpersonages

*****

Rufus en Mateo komen uit twee verschillende werelden, maar wanneer ze allebei een telefoontje krijgen van Death-Cast – de organisatie die mensen informeert dat ze binnen 24 uur zullen sterven – versmelten hun werelden. Via de Last Friend app ontmoeten ze elkaar en beleven ze hun laatste dag samen. Door middel van verschillende perspectieven, van zowel Mateo en Rufus, kunnen we hun laatste dag op de voet volgen.
Naast Rufus en Mateo zijn er nog een tiental bijpersonages die allemaal een kort verhaaltje hebben vanuit hun eigen perspectief. Hierbij komen we te weten of ze wel het telefoontje van Death-Cast hebben gekregen en hoe ze ermee omgaan.
— Nienke

Sfeer

*****

De rit naar het einde toe is een achtbaan met hoogte- en dieptepunten, maar we moeten ‘m wel blijven nemen. Silvera laat ons kennis maken met de dood door het toegankelijk en luchtiger te maken. Ook al wordt er een zwaarder onderwerp aangekaart toch weet Silvera het prettig te houden. We lezen hoe Mateo en Rufus de beste laatste dag van hun leven hebben en als het ware echt écht leven. Deze momenten zijn prachtig om te lezen, want het laat zien dat het leven mooi is, ook als je nog maar één dag hebt. Het was hartverwarmend om te lezen dat deze twee totaal verschillende jongens elkaar vonden en samen écht leefden.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Silvera is niet vies van de nodige humor en sarcasme en verweeft dit naadloos met de personages. De morbide opmerkingen voelen gepast. Het boek zelf omvat 24 uur, maar door de schrijfstijl wordt het nooit traag. Juist op het einde wil je meer bladzijdes. Je wilt meer weten over Mateo en Rufus. Silvera probeert de personages dichter naar ons toe te brengen, omdat ze zo menselijk zijn. Het is makkelijk te volgen en heel toegankelijk geschreven.
Wat ik iets minder vond, waren de tussenhoofdstukken van de bijpersonages. Ik wilde juist meer over Mateo en Rufus weten en vond de bijpersonages nogal irrelevant.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Zo gaat ons verhaal niet.’ Mateo knijpt in mijn handen. ‘We gaan niet dood vanwege de liefde. We gingen vandaag hoe dan ook dood. Je hebt me niet alleen in leven gehouden, je hebt me leren léven.’ Hij komt schrijlings op me zitten, zodat we vlak bij elkaar zijn. Hij trekt me zo stevig tegen zich aan dat ik zijn hartslag tegen mijn borst voel. Hij voelt mijn hart vast ook. ‘Twee jongens kwamen elkaar tegen. Ze werden verliefd. Ze leefden. Dat is ons verhaal.’

Leesvoorschrift

In combinatie met een tissuebox is dit boek helemaal geschikt voor een sombere dag, want de hartverwarmende momenten zullen jouw dag beter maken en de box tissues ga je nodig hebben voor de hartverscheurende momenten.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.