Recensie: Alice Harman – Mona Lisa en de anderen

Recensie: Alice Harman – Mona Lisa en de anderen


In Mona Lisa en de anderen stellen de beroemdste kunstwerken zich persoonlijk aan je voor. Mona Lisa bijvoorbeeld. Maar ja, dan heb je het wel meteen over de superdiva van het stel, die in het Louvre haar eigen wachtrij heeft. Daar zijn de andere meesterwerken niet blij mee… Zij vertellen je waarom zij het net zo waard zijn om gezien te worden als die Mona Lisa!

Napoleon Bonaparte neemt je mee achter de schermen van zijn eigen kroning. De Venus van Milo legt uit wat er met haar ontbrekende armen is gebeurd. De zittende schrijver roddelt over de oude Egyptische koninklijke familie en Mona Lisa herself onthult dat er meer achter haar portret zit dan haar mysterieuze glimlach.

ISBN: 9789047715795 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 96 – Informatief boek, jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Kunst met veel humor toegankelijk en begrijpelijk gemaakt!’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Mona Lisa en de anderen vertelt je in een notendop interessante dingen over veel bekende, en onbekende, kunstwerken die in het Louvre in Parijs te vinden zijn. Het boek geeft een dwarsdoorsnede van het museum en belicht kunstwerken in verschillende verschijningsvormen uit verschillende tijdperken.
Leuk is dat Alice Harman de hoofdpersonen van het kunstwerk zelf aan het woord laat zijn. Dit maakt dat je tot de kern van het kunstwerk doordringt en er iets van leert. De auteur wijst je op interessante perspectieven, geeft wat meer context bij de kunstwerken, gaat in op de geschiedenis en zorgt dat je juist wat meer naar de details kijkt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Mona Lisa en de anderen is in essentie een kinder- en jeugdboek en dat zie je terug in de schrijfstijl. Dit is eenvoudig, goed leesbaar en to the point. Alice Harman schrijft met veel humor en geeft de kunstwerken allemaal een eigen identiteit.
Alle teksten zijn naast de afbeelding van het kunstwerk voorzien van illustraties van Quentin Blake. Deze voegen nog wat extra humor en luchtigheid aan het boek toe.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Toen ik eenmaal was gemaakt, stond ik boven op een heuvel op het zonnige Griekse eiland Samothrake, met uitzicht over de glinsterende oceaan. Ik ben gecreëerd als geschenk voor de goden, om hen te bedanken voor een succesvolle slag op het water, en ik werd op die plek neergezet zodat zeelieden me konden zien als ze uitvoeren. Sluit je ogen eens en probeer mij voor te stellen op die heuvel… Lukt het al een beetje?’

Voor wie is dit boek?

Mona Lisa en de anderen is een kinder- en jeugdboek en al goed toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of acht, zeker als je als ouder het boek samen met ze leest. Het is echter ook een heel boeiend boek voor alle volwassenen die een beetje geïnteresseerd zijn in kunst en willen leren hoe je kunt kijken.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

96  pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.