Recensie: Annette van ’t Hull – Jaloers

Recensie: Annette van ’t Hull – Jaloers


Andra vindt het helemaal niet meer gezellig op school. Ze mist Selina, haar bestie van de basisschool die naar de gymnasiumklas is gegaan. Vorig jaar al, toen ze naar de tweede gingen. Gelukkig komt de zomervakantie eraan. Hier heeft Andra superveel zin in, want ze mag met Selina en haar ouders mee naar de camping in Italië. Dan wordt alles weer zoals vanouds! Maar Veerle, een meisje uit Selina’s klas, gaat op het laatste moment ook mee. Andra ziet het helemaal niet meer zitten. Ze is echter vastbesloten Veerle niet tussen Selina en haar in komen!
Op de camping in Italië krijgt Veerle verkering krijgt met de jongen die Andra leuk heel leuk vindt. En dan wordt ook nog de verschrikkelijke vriend van Selina’s zus opdringerig. Lukt het Andra om van hem af te komen? En is Veerle echt zo’n rotmeid als ze denkt?

ISBN: 9789020654691 – Uitgeverij Kluitman – Aantal pagina’s: 207 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een typisch zomers meidenboek over vakantie, jongens, vriendschap en groter worden.’

Verhaallijn

*****

Jaloers is geschreven vanuit Andra. Andra is veertien en heeft het best moeilijk met zichzelf. Sinds een jaar zijn zij en haar beste vriendin op school gescheiden, Selina zit op het gymnasium en Andra doet de havo. In de pauzes ziet ze Selina vaak met Veerle optrekken en diep in haar hart is ze daar wel jaloers op.
Gelukkig mag ze mee op vakantie met Selina. Andra is dolgelukkig en de meiden hebben dezelfde bikini gekocht, dan lijken ze bijna zusjes. Vlak voor vertrek blijkt dat Veerle ook mee gaat op vakantie en dat betekent het eerste barstje in Andra’s voorpret. Als dan ook nog blijkt dat Milan, het vriendje van Selina’s zusje Dana, ook komt, ziet Andra nog meer tegen de vakantie op. Ze mag Milan niet en vindt hem eigenlijk eng.
Andra heeft in Italië veel last van haar jaloezie en doet daardoor dingen die ze eigenlijk niet wil en moet doen. Hiermee zet ze haar vriendschap met Selina behoorlijk op het spel. En door Milan, die haar eerst lijkt te helpen maar haar daarna lastig valt, komt Andra in een gevaarlijke situatie terecht.
— Isolde

Illustraties

*****

Jaloers heeft geen illustraties. Wel hebben de originele hoofdstuktitels, die gelukkig niet saai genummerd zijn, een speels en afwijkend lettertype.
De cover van Jaloers past heel goed bij het verhaal en de belangrijkste thema’s vriendschap en jaloezie. Zie je hoe subtiel er een breuk tussen twee meisjes is afgebeeld?
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Mam heeft toch ook wel een beetje gelijk. Ik vond Veerle op school heus wel aardig. Niet zo aardig dat ik per se vriendinnen met haar zou willen worden, maar ik ken haar ook nog niet zo goed. Vriendinnen word je pas als je elkaar goed kent. En dat de fietstocht niet doorgaat, vind ik echt rot voor haar. Vooral voor haar vader, hoewel ik die helemaal niet ken. Veerle heeft nog het geluk dat ze met ons mee mag, maar hij heeft zijn hele vakantie moeten afzetten.
Als ik dat allemaal bedacht heb, ben ik zo tevreden over mezelf dat ik bereid ben om iedereen op de hele wereld aardig te vinden. Zelfs Bogaards, die het altijd alleen maar over toetsen en huiswerk kan hebben. Alleen blijf ik het jammer vinden dat Milan ook naar de camping komt.’

Voor wie is het boek?

Jaloers is een perfect verhaal voor meiden van elf tot dertien jaar, om tijdens de vakantie op de achterbank van de auto op weg naar de zon in het zuiden van Europa te lezen.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

100%

0%

Type verhaal?

  1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.