Recensie: Arndís Þórarinsdóttir & Hulda Sigrún Bjarnadóttir – De flat aan het einde van de wereld

Recensie: Arndís Þórarinsdóttir & Hulda Sigrún Bjarnadóttir – De flat aan het einde van de wereld


Björk reist naar het einde van de wereld om voor het eerst haar oma te ontmoeten…
Oma Eiland, zoals ze genoemd wordt, woont op een afgelegen eiland. Als de ferry aanmeert, valt Björk van de ene verbazing in de andere. De bleke kinderen die naar haar zwaaien hebben nog nooit een hond gezien. Er is bijna nergens wifi. Björks oma is geen schattig oud vrouwtje en iedereen op het eiland woont in hetzelfde gebouw. En waarom zijn de bewoners toch zo blij met een berg aardappels?
Als ook nog blijkt dat zojuist de laatste boot van het seizoen is vertrokken, beseft Björk dat ze geen andere keuze heeft dan op het eiland te overleven…

ISBN: 9789021468259 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 320 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een verrassend verhaal met veel humor.’

Verhaal

*****

Het meisje Björk verheugt zich er enorm op om voor het eerst de moeder van haar vader, Oma Eiland, te ontmoeten. Maar oma Eiland is in geen enkel opzicht wat Björk had verwacht. Het eiland zelf overigens ook niet. Er is geen wifi, iedereen woont in dezelfde flat en de tijd lijkt er stil gestaan te hebben. Ze zijn met de laatste boot voor de winter aangekomen en als die boot teruggaat, is er de komende maanden geen boot meer terug. Het gezin moet op het eiland blijven.
Björk, en ook jij als lezer, valt van de ene verbazing in de andere. Hoe leef je als kind van deze tijd op een eiland waar je teruggeworpen wordt in de tijd? Een eiland waar je elke dag op een hometrainer moet fietsen om de energie die je zelf verbruikt op te wekken. Een eiland waar het in de winter zo koud is, dat niemand naar buiten kan.
Toch lukt het Björk, haar ouders en haar broer langzaam maar zeker om hun draai te vinden, een leven op te bouwen en het respect van de andere eilandbewoners te winnen.
— Isolde

Het boek

*****

De flat aan het einde van de wereld is een hardcover, gedrukt op stevig papier. De cover is gemaakt door Linde Faas en ziet er mooi en sprookjesachtig uit. De hoofdstukken zelf hebben een kleine illustratie aan het begin, die ook gemaakt zijn door Linde Faas.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir hebben een vlotte en prettige schrijfstijl. Het boek leest lekker snel. Daarnaast schrijven de auteurs met veel humor. De situatie waarover ze schrijven is opvallend en origineel en maakt voortdurend nieuwsgierig om door te lezen. Hun beschrijvingen zijn erg duidelijk en je kan je goed een voorstelling maken van het eiland en de bewoners.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Krummi sorteerde het afval in recordtempo in de juiste bakken. Hij stak zijn handen vrolijk in een grote bak die vol stinkende etensresten leek te zitten. Dat moest die beroemde compost zijn waar iedereen zo trots op was. In die bak veranderden etensresten in compost.
Niet lang daarna konden we de afschuwelijke vuilopslag ontvluchten en de deur weer achter ons sluiten.
Het gekke was dat ik inmiddels begon te wennen aan alle vreemde gebeurtenissenNatuurlijk waren er ijsberen in de Vuilstortplaats!’

Voor wie is het boek?

De flat aan het einde van de wereld is leuk voor meisjes en jongens vanaf een jaar of tien. Het verhaal zelf biedt veel aanknopingspunten om samen over na te denken en te praten, het is daarom leuk om dit boek als ouder mee te lezen met je kind.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Elke dag één of twee hoofdstukken als je thuiskomt van school of voor het slapen gaan. Wedden dat je het boek na een paar dagen zo leuk vindt, dat je het in het weekend snel uitleest?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.