Recensie: Bart Debbaut – Scherven

Recensie: Bart Debbaut – Scherven


In Leuven worden kort na mekaar vier moorden gepleegd. De Leuvense inspecteur John Leyssens en zijn team worden belast met het moordonderzoek. Het is een moeizame zoektocht naar de dader. Hij laat geen enkel bruikbaar spoor na en tussen de verschillende slachtoffers lijkt er op het eerste gezicht geen enkel verband te zijn. De druk op de schouders van de speurders is immens. Er komt kritiek van de pers en van hogerhand omdat ze maar geen vooruitgang boeken in het onderzoek.
Als ze uiteindelijk achter de waarheid komen, blijkt die heel luguber te zijn.

ISBN: 9789401487887 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 216 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Scherven is een bijzondere thriller met een sterk psychologische inslag.’

Hoofdpersonages

*****

De dader Gerard Jeurissen, alias Victor, beleefde een traumatische jeugd. Hij groeide geïsoleerd op en was overgeleverd aan zijn moeder en haar fantasieën en grillen. Uiteindelijk liet zijn moeder het gezin in de steek door zelfmoord te plegen. De mentale en emotionele schade die hij opliep door zijn moeilijke jeugd kon Gerard lang beheersen tot een ongeluk de trigger was die alles naar boven haalde.
John Leyssens is de Leuvense inspecteur die samen met zijn team de vier moorden in Leuven onderzoekt. Het team bestaat, naast Leyssens, uit Van Cattendyck, Reynders en Creten. Alhoewel er soms spanningen zijn binnen het team wordt de autoriteit van Leyssens door de anderen aanvaard. Leyssens verloor zes maanden geleden zijn vrouw Veerle aan kanker.
— Marita

Sfeer

*****

Binnen het genre van thrillers ervaarde ik Scherven van Bart Debbaut als een bijzondere thriller. Alhoewel de misdaden die de dader pleegt afschuwelijk zijn, wordt dit gekaderd binnen de psychische problemen die de dader heeft. Naast afkeer van de dader laat dit je ook medelijden met hem voelen. Dit brengt een heel dubbel gevoel met zich mee.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Bart Debbaut heeft een vlotte schrijfstijl. Het plot in Scherven is hierdoor heel gemakkelijk te volgen. De schrijver splitst de alinea’s op in ‘hij’ (de dader), ‘zij’ (een prostituee) n ‘de anderen’ (de Leuvense politie inspecteurs), zodat je duidelijk weet over wie het gaat.
Alhoewel Bart Debbaut zich niet verliest in overvloedige beschrijvingen van de omgeving slaagt hij erin om je je een beeld te laten vormen van de setting waarin het geheel zich afspeelt.
— Marita

Passage uit het boek

‘En dus stonden Leyssens, Van Cattendyck en Reynders nauwelijks drie kwartier na de turbulente meeting voor de rijtjeswoning van de buurman van Florentine Cuypers in de Wipstraat. Het huis leek onbewoond. Onkruid tierde welig door de veel te grote kieren tussen het voetpad en de voorgevel. De rolluiken waren bijna volledig neergelaten en hunkerden naar een laagje verf. Het kleine stukje glasgordijn dat nog zichtbaar was, had de kleur van slappe koffie die drie dagen in de percolator was blijven staan.
Een windvlaag veegde de straat schoon, een verloren zonnestraal scheen door een door de wolken vergeten stukje hemel recht in het gezicht van Leyssens, die zijn ogen tot spleetjes kneep.
‘Blijf jij hier op de uitkijk staan’, richtte hij zich tot Reynders, ‘en hou contact met Creten.’
Die zat in een onherkenbare auto in de Achturenstraat en hield de buurt in de gaten.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op het strand, met de voeten in het zand en een lekkere cocktail bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

216 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.