Recensie: Bastian Obermayer & Frederik Obermaier – De gevaarlijkste man van de wereld

Recensie: Bastian Obermayer & Frederik Obermaier – De gevaarlijkste man van de wereld


De FBI heeft een prijs op zijn hoofd gezet: vijf miljoen dollar. Al twee keer werd hij aangeklaagd en veroordeeld. Er is alleen één probleem: niemand kan hem vinden. De geheimzinnige Karl Lee, een alias van Li Fangwei, houdt zich ergens in China verborgen. Het lijkt erop dat hij machtige vrienden heeft in de Volksrepubliek. Li is een gewetenloze wapenhandelaar. Hij kan alles leveren, kruisraketten bijvoorbeeld. Niet voor niets wordt hij ook wel Rocketman genoemd. Elke dictator mag bij hem een bestelling plaatsen. Zo is hij hofleverancier van Iran. De CIA, de NSA, MI6 en de Mossad maken al jaren jacht op hem, maar telkens weet hij te ontsnappen. Bastian Obermayer en Frederik Obermaier, de auteurs van ‘Panama Papers’, besluiten hem te zoeken. Ze volgen zijn spoor – het geld en de wapendeals – over vier continenten. Ze begeven zich onder spionnen en komen in loopgraven terecht, om uiteindelijk te arriveren voor de poorten van Fangweis grootste fabriek. En daar gaan ze naar binnen.

ISBN: 9789021342085 – Alfabet Uitgevers – Aantal pagina’s: 296 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een intrigerend verhaal dat actueler is dan je zult denken.’

Hoofdpersonages

*****

In De gevaarlijkste man van de wereld maken de auteurs jacht op Li Fangwei, de gevaarlijkste man ter wereld. Deze man wordt in dit boek afwisselend Li Fangwei en Karl Lee genoemd. Deze meer Amerikaanse naam heeft de man zichzelf aangemeten.
Li Fangwei is vermeend wapenhandelaar en wel van de grootste soort. Alles wat je maar kan bedenken, kan Li Fangwei leveren. Daarnaast lees je hoe allerlei mensen zich bezighouden met die ene vraag: waar is hij?
— Eline

Sfeer

*****

De gevaarlijkste man ter wereld kon mij met vlagen enorm boeien. Er waren ook passages die ik erg taai vond en lastig doorheen te komen.
Door de vele namen die in dit boek voorkomen, is het belangrijk om je gedachten erbij te houden.
— Eline

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl in De gevaarlijkste man ter wereld is overwegend spannend. Echter, er zijn ook passages die, zoals eerder genoemd, taai zijn. Over het algemeen lijkt het alsof Bastian Obermayer en Frederik Obermaier het verhaal rechtstreeks aan de lezer vertellen.
— Eline

Passage uit het boek

‘Karl Lee kijkt recht in de camera. Hij heeft zijn hoofd met de kenmerkende brede kaak licht achterovergekanteld; zijn gelaatsuitdrukking verraadt geen enkele emotie. Of speelt er de miniemste zweem van een glimlach door? Moeilijk te zeggen, de kwaliteit is niet bijster goed.
Zijn licht golvende, dikke zwarte haar valt over zijn voorhoofd en raakt zijn donkere wenkbrauwen. Zijn lippen zijn vol, zijn rechterooglid hangt een beetje af en er prijkt net onder zijn rechterneusgat een moedervlek – iets wat de FBI-rechercheurs als een ‘opvallend kenmerk’ hebben geregistreerd. De betrokken agenten hebben verder vastgesteld dat Karl Lee 1,75 meter lang is en dat hij ongeveer 68 kilogram weegt. Kleur ogen: bruin, geslacht: mannelijk, etniciteit: Aziatisch, nationaliteit: Chinees.
Het opvallendste aan de poster zijn echter de vette rode hoofdletters recht boven de foto: WANTED BY THE FBI. De ambtenaren van de Amerikaanse opsporingsautoriteit annex geheime dienst hebben Karl Lee op hun beruchte lijst van meest gezochte personen gezet, te midden van seriemoordenaars, zedendelinquenten en mensenhandelaars, fraudeurs die miljoenen hebben verduisterd, buitenlandse spionnen en terroristen. Maar vrijwel alle anderen zijn kleine vissen in vergelijking met hem, want niemand heeft op dit moment een hogere premie op zijn hoofd staan: wie de gouden tip geeft die leidt tot de arrestatie van Karl Lee, kan daar 5 miljoen dollar mee verdienen.’

Leesvoorschrift

De gevaarlijkste man van de wereld kun je het best lezen wanneer je hier goed de tijd voor hebt. Zo kun je goed je gedachten erbij houden. Ook adviseer ik een kopje koffie om te voorkomen dat je in de war raakt bij het lezen van allerlei verschillende namen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

296 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.