Recensie: Carlo A. Martigli – Het geheim van Michelangelo

Recensie: Carlo A. Martigli – Het geheim van Michelangelo


Het is het jaar 1534. Jacob van Pistoia wil niets liever dan kunstschilder worden, maar zijn vader wil dat hij wolhandelaar wordt, net als hij. Jacob loopt weg naar de grote stad Rome, om daar zijn geluk te beproeven. En geluk heeft hij. Hij mag in de leer bij de meesterschilder Michelangelo Buonarroti!
Die is op dat moment bezig met zijn schilderingen voor de paus in de Sixtijnse Kapel.
Al snel blijkt dat Jacobs leermeester verwikkeld is in allerlei geheime zaken. Zaken die iets te maken hebben met de plotselinge, mysterieuze dood van de paus? Jacob weet het niet, maar hij is vastbesloten het tot op de bodem uit te zoeken.

ISBN: 9789492197047 – Uitgeverij La zeta – Aantal pagina’s: 270 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend historisch jeugdboek, deels gebaseerd op echte feiten, over kunst en complotten.’

Verhaal

*****

Jacob van Pistoia verlaat in 1534 zijn ouderlijk huis en het Toscaanse dorp waar hij is opgegroeid en vertrekt naar Rome. Hij wil schilder worden en verwacht dat hij daar stappen kan zetten in zijn ontwikkeling. Hij komt bij de Sixtijnse Kapel aan, die door de beroemde Michelangelo Buonarroti wordt gerestaureerd. Michelangelo ziet iets in Jacob en neemt hem aan als leerling. Jacob verwacht al snel les te krijgen in tekenen en schilderen, maar dat zit er niet gelijk in. Hij krijgt de opdracht water te halen en wordt ingezet als boodschapper. Na een poosje mag hij pigmenten mengen.
De klussen als boodschapper blijken heel belangrijk te zijn voor Michelangelo en zijn vrienden. Ongemerkt komt Jacob in verschillende gevaarlijke situaties terecht.
— Isolde

Het boek

*****

Het geheim van Michelangelo is een paperback met op de cover een gecombineerde afbeelding van de Sixtijnse kapel en Jacob. Ook voor- en achterin het boek staan een paar illustraties, tekeningen van Michelangelo zelf en van Rome in de tijd waarin het boek zich afspeelt.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het geheim van Michelangelo is enerzijds een spannend verhaal over de gevaarlijke situaties waar Jacob in terecht komt. Hij komt er bijvoorbeeld achter dat Michelangelo samen met een aantal andere mensen lijken bestudeert om erachter te komen hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Dat is in die tijd, waarin de kerk een dominante rol in de maatschappij heeft, niet geaccepteerd.
Het boek is anderzijds heel informatief en geeft een goed sfeerbeeld van de maatschappij in de zestiende eeuw: de rol van de kerk, de werkwijze van Michelangelo, de manier waarop verf en pigmenten worden gemaakt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Jacobs keel, die toch al droog was van al het stof in de kerk, voelde ineens als schuurpapier. Over Michelangelo had hij wel gehoord. Hij werd, samen met de kunstenaar Leonardo die óók uit Toscane kwam, uit het dorpje Vinci, het ‘grootste schildersgenie uit Italië’ genoemd. En met die Michelangelo Buonarroti had hij zojuist staat praten? Die had zijn tekening bekeken, waardoor hij nu schildersgezel werd? Als dit een droom was, dan zou hij het liefst nooit meer wakker worden. Misschien was het wel een droom, want zijn benen voelden als pap en zijn hoofd duizelde…’

Voor wie is het boek?

Het geheim van Michelangelo is interessant voor jongens en meisjes. De uitgeverij geeft zelf aan dat het een 10+-boek is, maar vermoedelijk vinden kinderen die een paar jaar ouder zijn het boek nog net wat interessanter.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is zomervakantie, buiten zit het weer nog niet zo mee, maar binnen heb je een droog en warm plekje, een groot glas thee en een schaaltje koekjes. Perfect om een spannend avontuur te lezen dat zich in 1534 afspeelt.

270 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.