Recensie: Gabriele Clima – Doorlopen

Recensie: Gabriele Clima – Doorlopen


Doorlopen vertelt het verhaal van twee Syrische tieners die in een vluchtelingenkamp in Turkije terechtkomen.
Salìm en Fatma zijn op weg naar een nieuwe toekomst door de woestijn van Syrië. Beiden vertrokken ze vanuit een oorlog waarvoor ze niet gekozen hebben. Ieder met zijn eigen motieven, vragen en hoop.

ISBN: 9789492197054 – Uitgeverij La Zeta – Aantal pagina’s: 160 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een indrukwekkend verhaal dat je een paar keer flink zal verrassen.’

Verhaal

*****

Doorlopen vertelt twee verschillende verhalen. Het ene verhaal is dat van Salìm, die in Aleppo boeken verzamelde uit door bombardementen verwoeste huizen. Na een schokkende gebeurtenis ontvlucht hij met zijn vader de stad met de hulp van mensensmokkelaars. Het wordt een tocht vol ontberingen en bedrog.

Fatma is gelukkig in Damascus, ook al is haar vader streng en is haar broer veranderd. Ze verhuizen naar Raqqa en Fatma gaat naar de Koranschool. Er komen geweren in huis en Fatma wordt door haar broer in de woestijn op pad gestuurd…

De verhalen en de achtergronden van Salìm en Fatma zijn totaal verschillend, maar ze raken je allebei diep. Het zijn allebei kinderen in een oorlog, een situatie die je niemand toewenst. Gabriele Clima vertelt de beide verhalen door elkaar, het ene hoofdstuk is van Fatma en het andere van Salìm. De verhalen zijn ook niet op chronologische volgorde, maar het tijdstip verschilt voortdurend. Dat komt misschien verwarrend over, maar daar heb je tijdens het lezen al snel geen last meer van.
— Isolde

Het boek

*****

Doorlopen heeft een softcover en ziet er van buiten duister en donker uit, precies zoals het voor Salìm en Fatma voelt, als ze ’s nachts door de woestijn lopen.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij La Zeta, die meer bijzondere jeugdboeken heeft uit gegeven zoals Een brief met vlechtjes en Het geheim van Michelangelo.

Ieder hoofdstuk begint met een fragment van een gedicht van een Syrische dichter. Achter in het boek staat een lijst met de dichters en de bundels waar het betreffende gedicht uit afkomstig is. De dichtregels zijn zonder uitzondering passend bij het hoofdstuk en komen bij je binnen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Gabriele Clima heeft een prettige schrijfstijl. Het boek leest vlot en makkelijk, maar door de inhoud en de gebeurtenissen die hij beschrijft blijft het verhaal lang bij je hangen. De verhalen van Fatma en Salìm zijn op ware gebeurtenissen gebaseerd en dat voel je. Clima heeft de verhalen aangepast, zodat ze in het boek passen, maar dat neemt niets weg van de indringendheid en geloofwaardigheid.
Op deze plek is ook een compliment aan de vertalers Dorette Zwaans en Rianne Aarts op zijn plaats.
— Isolde

Passage uit het boek

‘’Waar wou je heen?’
‘Europa. Ga je mee?’
‘Hoe wou je naar Europa?’
‘Lopen? Dat is heel ver lopen. En wat als het niet lukt?’
Ik haal mijn schouders op. ‘Ik zie wel,’ zeg ik. ‘Ik blijf doorlopen, vroeg of laat kom ik er. Je moet doorlopen, ook al is het ver en weet je niet hoe de reis zal gaan. Want als je hier blijft, ga je dood.’’

Voor wie is het boek?

Doorlopen is voor iedereen die maatschappelijk betrokken is en zich bekommert om kinderen in oorlogssituaties. Het boek is primair geschreven voor kinderen vanaf de brugklasleeftijd, maar het onderwerp is van belang voor iedereen vanaf die leeftijd en ouder.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Trek je terug op een rustig plekje, met een kop thee en wat lekkere chocolaatjes.

160 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.