Recensie: Carmen Korn – Tussen vandaag en morgen (Drie Steden-serie #2)

Recensie: Carmen Korn – Tussen vandaag en morgen (Drie Steden-serie #2)


Een nieuw decennium breekt aan voor de drie bevriende families uit Keulen, Hamburg en San Remo. De jaren zestig beloven welvaart en levensvreugde. Ook de galerie van Gerda en Heinrich in Keulen floreert. Dochter Ursula in Hamburg verwacht haar eerste kind. Ze is Elisabeth en Kurt dankbaar dat ze haar en Joachim een thuis hebben gegeven, maar samenwonen valt niet mee. Ook in San Remo is het naast elkaar bestaan van generaties niet gemakkelijk. Gianni maakt zich vooral zorgen over zijn vriend Pips, de pianist van zijn jazzclub, die geconfronteerd wordt met een zwarte bladzijde uit zijn verleden.

ISBN: 9789056727352 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 512 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Laat je onderdompelen in het leven tijdens de jaren ’60 in Duitsland en Italië, een tijd die beïnvloed werd door de spoken uit het verleden en het optimisme over de toekomst.’

Hoofdpersonages

*****

In de Drie Steden-serie van Carmen Korn staan drie families samen met hun verwanten en vrienden centraal, woonachtig in Keulen, in Hamburg en in San Remo. Ze zijn met elkaar verbonden door familierelaties en vriendschap. De gezinnen breiden zich uit doordat de jongere generatie kinderen krijgt, maar de oudste generatie heeft inmiddels een hoge leeftijd bereikt en een van hen overlijdt in Tussen vandaag en morgen.
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog hebben nog steeds veel invloed op de meeste hoofdpersonen. Er zijn grote wonden veroorzaakt, fysiek maar vooral mentaal. De steden krabbelen op en de personages vinden geleidelijk allemaal een manier om met het verleden te leven al zullen ze het nooit kunnen vergeten.
Voorin het boek staat een lijst met namen van de belangrijkste personages. Dat is handig om weer in het verhaal te komen, maar als je er eenmaal inzit, heb je de lijst niet meer nodig.
— Isolde

Sfeer

*****

Het optimisme is groot, maar de pijn van het verleden sluimert altijd onder de oppervlakte. Duitsland is weer aan het opbouwen, maar er is ook kritiek op de politiek. De oorlog is steeds langer geleden, maar voor personages in Keulen en Hamburg is het een thema waar je weinig over praat en er lijken nog veel geheimen te zijn. In Italië spelen de geheimen van het verleden een minder prominente rol, al doen zich hier ook de nodige problemen voor.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Carmen Korn heeft een prettige schrijfstijl. Het boek beslaat een periode van tien jaar, waarbij in het ene jaar meer gebeurt dan in het andere jaar. De nadruk ligt meestal in het eerste half jaar. In de meeste hoofdstukken is aandacht voor de drie families in de drie verschillende steden, maar soms draait het echt om één persoon. Deze hoofdstukken zijn over het algemeen korter.
Het boek leest prettig en vlot. Af en toe bekruipt je het gevoel dat je iets gemist hebt, maar meestal gebeurt er enkele bladzijden daarna iets waardoor je de ontwikkelingen gelijk weer goed in beeld hebt. De hoofdstukken eindigen niet met grote cliffhangers, maar wel iedere keer zo dat je wilt doorlezen om te weten hoe het met iedereen afloopt.
Het is absoluut aan te raden om eerst En de wereld was jong te leven voordat je aan Tussen vandaag en morgen begint. Dan ken je de hoofdpersonen en hoe ze zich tot elkaar verhouden en begrijp je beter wat er in dit tweede deel gebeurt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Jules’ eerste weg voerde hem naar de Aussenalster. De zeilboten wekten nostalgische herinneringen. Misschien zou hij contact kunnen opnemen met de jonge Godvinds, die nu net als hij mannen van eind veertig waren. In het eerste oorlogsjaar waren ze elkaar uit het oog verloren, de jongere broer had bij de Wehrmacht gediend, de oudere werkte in het bedrijf van zijn vader, die rubberplantages bezat in Maleisië, een bedrijf dat het predicaat ‘van strategisch belang’ had gekregen.
Had hij ooit belangstelling gehad voor de rubberbomen van zíjn vader op Java? Hij had zich meer beziggehouden met geestelijke oefeningen om een goede jezuïet te worden. En en passant had hij Katie ontmoet in Londen.’

Leesvoorschrift

Een kop stevige koffie, een gevulde koek en een ochtendje alleen thuis zijn ingrediënten om jezelf voor een paar uur te verplaatsen naar Hamburg, of Keulen of San Remo. Hoewel je bij die laatste locatie misschien liever denkt aan een glaasje limoncello en verse canolli.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

512 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.