Recensie: Chloe Gong – Dochter van de Scharlaken Rozen (Verboden duet #1)

Recensie: Chloe Gong – Dochter van de Scharlaken Rozen (Verboden duet #1)


Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia’s, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliettes eerste liefde… en de eerste die haar verried.
De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

ISBN: 9789022598160 – Uitgeverij Boekerij – Aantal pagina’s: 448 – Young adult


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een verrassend en boeiend verhaal over twee rivaliserende bendes in het Shanghai van zo’n honderd jaar geleden en een onbekend gevaar.’

Hoofdpersonages

*****

In Dochter van de Scharlaken Rozen staat Juliette Cai centraal. Zij is de dochter en de troonopvolgster van heer Cai, het hoofd van de Scharlaken Rozen. De Scharlaken Rozen is de naam van een bende – bij een verhaal dat zich in Italië of Amerika afspeelt, zou je het maffia noemen – die heerst in de straten van Shanghai. De enige andere bende die bijna even machtig is, zijn de Witte Magnolia’s die onder leiding van de vader van Roma Montagov staan.
Roma en Juliette hebben een paar jaar geleden een relatie gehad, maar rivaliteit, een bloedvete en verraad hebben hen uit elkaar gedreven. Het grote gevaar dat de straten van Shanghai nog onveiliger maakt dan ze al zijn, dwingt de twee om samen te werken. Tegen wil en dank en tegen de zin van alle vrienden, familieleden en vertrouwelingen die hen omringen.
Het grote gevaar – is het een monster? Is het een virus? Is het…? – speelt eveneens een hoofdrol in dit boek. Wie of wat is het, waar komt het vandaan en hoe kan het bestreden worden?
Ook voor de naaste familieleden van Juliette, zoals haar twee nichtjes en haar ouders, en voor de vertrouwelingen van Roma, zijn neef en zijn goede vriend, zijn mooie rollen weggelegd.
— Isolde

Sfeer

*****

Dochter van de Scharlaken Rozen speelt zich af in Shanghai, in 1926. Chloe Gong vertelt het verhaal tegen de achtergrond van de opkomst van het communisme in China. In deze tijd van de geschiedenis zijn de westerlingen, de Fransen, de Amerikanen en de Engelsen, ook nog prominent aanwezig. Deze historische lijn is boeiend en bepalend voor het sfeerbeeld.
Nog veel bepalender voor de sfeer is het gevaar, het mogelijke monster. Dit maakt Shanghai onveilig maakt en drijft met enge insecten slachtoffers tot waanzin tot de dood erop volgt. Juliette en Roma zijn vastbesloten te ontdekken wat er aan de hand is en het te bestrijden, zeker als ook Roma’s kleine zusje slachtoffer dreigt te worden.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Chloe Gong is prettig. Ze weet een spannend verhaal te vertellen en tegelijk veel details over de achtergrond te geven zonder dat het te veel wordt. Ze zuigt je mee in het leven van met name Juliette en hoe gewelddadig zij eigenlijk is, maakt je al snel niet meer uit. Als je niet anders gewend bent in zo’n familie en zo bedreigd wordt, kan het toch bijna niet anders…?
Dochter van de Scharlaken Rozen is het debuut van Chloe Gong. Haar volgende boek is het vervolg.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Vier jaar geleden waren ze onschuldig en jong en braaf geweest. Hun liefde was zoet geweest, iets om te beschermen, eenvoudiger dan het leven zelf. Nu waren ze monsterlijk, nu waren ze tegen elkaar aan gedrukt en verspreidden ze dezelfde koppige geur als het bordeel waarin ze zich verborgen, dronken van meer dan alleen goedkope tequila. Honger en verlangen waren de brandstof van elke volgende stap die ze zetten. Juliette rukte aan de knopen op Roma’s borst en duwde zijn overhemd opzij, ze graaide naar de littekens en oude wonden die langs zijn rug liepen.’

Leesvoorschrift

Zoek een bankje langs een rivier of gracht in de stad, liefst op een druk plekje met veel geroezemoes op de achtergrond. Zorg dat je een ijsje hebt gehaald bij de beste ijssalon in de buurt en waan je even honderd jaar terug in Shanghai. Pas wel op voor onverwachte bewegingen in het water…

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

448 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.