Recensie: Christopher & Nancy McGreger – The Beer Brewing Guide

Recensie: Christopher & Nancy McGreger – The Beer Brewing Guide


In today’s world, the development of process management protocols has become part and parcel of an overriding quality ethic in brewing…
Product consistency, traceability and, ultimately, consumer satisfaction are almost unthinkable these days without best practices in breweries rooted in solid quality management.
Undoubtedly, this new handy brewing guide will prove to be an essential day-to-day guide on every brewer’s desk or bookshelf.

ISBN: 9789401479790 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 408 – Non-fictie


*****

5 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Na het lezen van The Beer Brewing Guide zal een glas bier nooit meer ‘normaal’ zijn.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Het drinken van speciaalbieren heeft laatste tijd een toevlucht genomen, net zoals het consumeren van alcoholvrije bieren. Enkelen proberen ook om een eigen speciaalbier te brouwen. Zij zullen beginnen met thuisbrouwen in de eigen keuken.

Het boek The Beer Brewing Buide is een handboek van de European Brewing Convention, een Europees verbond van bierbrouwers, dat gaat over de manier waarop de kwaliteit van bier kan worden gewaarborgd voor een langere, bestendige periode. Dus niet zozeer over een eenmalige brouw. Wat de thuis- of hobbybrouwer wellicht niet zal beseffen is dat het brouwen van bier op lange termijn uitdagingen met zich mee zal brengen. Bierbouwen is een delicaat proces van chemische en microbiologische stappen met voortdurende veranderingen op het gebied van wetenschap en technologieën. Daarmee neemt dus ook de complexiteit van het bierbrouwen toe, waardoor het noodzakelijk is om werkprocessen op schrift te stellen. Eveneens zijn de monitoring en het bijsturen van het brouwproces een must in de professionele brouwerij.

The Beer Brewing Guide bevat geen recepten. Tevens bevat het boek geen antwoord op de vraag of je bijvoorbeeld beter met hopbellen of met hoppellets kunt werken. Deze keuzes in het brouwproces maak je zelf. De relevantie van dit boek is puur gelegen in de kwaliteitswaarborging van de brouw. The Beer Brewing Guide bracht mij tot inzicht dat bierbrouwen echt ‘science’ is.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

The Beer Brewing Guide is geschreven in een heldere, neutrale en zakelijke schrijfstijl. Aan het einde van elk hoofdstuk is een literatuurverwijzing opgenomen, waar verdere informatie kan worden verkregen. Een pluspunt is dat het handboek bevat zeer veel nuttige schema’s, illustraties, tabellen en grafieken bevat.
— Antoine

Passage uit het boek

‘The dissolved minerals in the liquor play a central role in brewing. They react with the dissolved substances and the enzymes from malt, the hops in wort and other ingredients and have an substantial influence on fermentation and the sensory attributes of the finished beer. The mineral content of the water has historically determined what kind of beer was brewed in some of Europe’s most famous brewing cities. All of these brewing centres, even the extremely soft water of Pilsen, possess water containing some minerals. Therefore, good beer cannot be produced using water with no mineral contents.’

Voor wie is dit boek?

The Beer Brewing Guide zal slechts een beperkt lezerspubliek aanspreken. Het boek is geschikt voor mannen en vrouwen die betrokken zijn bij professionele en commerciële bierbrouwerijen, variërend van een microbrouwerij tot een middelgrote bierbrouwerij, niet zijnde een hobbymatige thuisbrouwerij. Goede kennis van de Engelse taal en basiskennis over scheikundige processen zijn een must.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

408 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.