Recensie: Clare Mackintosh – Gegijzeld

Recensie: Clare Mackintosh – Gegijzeld


Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIP’s die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht.

Dan krijgt Mina een briefje in handen: ‘Volg onze instructies, dan zal je dochter blijven leven’. Het vliegtuig is gekaapt en Mina staat voor een duivels dilemma, want het leven van honderden passagiers ligt in haar handen. Maar ook dat van haar dochtertje. En de kapers blijken meer van haar privéleven te weten dan haar lief is…

ISBN: 9789026154973 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 416 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mackintosh verwent de lezer weer met een zeer verrassend einde aan het verhaal.’

Hoofdpersonages

*****

Mina Holbrook is getrouwd met Adam, die bij de politie werkt. Samen hebben zij een adoptiedochter Sophia, die behept is met een hechtingsstoornis. Het huwelijk tussen Adam en Mina staat op springen, want Mina vermoedt dat Adam een affaire heeft gehad met hun au pair. Adam weet wel beter, maar wel draagt hij voor Mina een groot geheim met zich mee. Mina’s werk als stewardess bij  luchtvaartmaatschappij World Airlines is letterlijk en figuurlijk een vlucht uit haar sores.

Rond kersttijd werkt Mina aan boord van vlucht 79, de eerste langeafstandsvlucht van World Airlines die van Londen naar Sydney zal gaan. Aan boord bevindt zich een rijk pluimage aan reizigers, ieder met hun eigen verhaal en hun eigen grillen. Tijdens de vlucht gebeuren er zeer opmerkelijke en gruwelijke dingen. Duidelijk wordt dat Mina behulpzaam moet zijn bij de kaping van het vliegtuig, want anders zal haar dochter Sophia om het leven worden gebracht. Een onmogelijke keuze*, lijkt het. De keuze die Mina daarop maakt, meer ingegeven door emotie dan haar verstand, heeft echter grote gevolgen. Wie heeft belang bij de vliegtuigkaping? En waarom? Hoe loopt de vliegtuigkaping af? En zal Sophia blijven leven?

Clare Mackintosh schreef eerder het boek Een onmogelijke keuze over het al dan niet laten behandelen van een doodziek kind, en ook het thema van ‘voor een dilemma staan’ komt in dit boek terug. Zie hier de recensie: https://boekiewoogie.nl/recensie-clare-macintosh-een-onmogelijke-keuze/
— Antoine

Sfeer

*****

Eerder schreef Mackintosh een thriller met de naam Ik zie jou**, waar het ook ging om een benauwende situatie, meer in psychologische zin. Maar in de thriller Gegijzeld is de situatie nog eens extra benauwend, en dan in de zin van opgesloten zitten in een afgesloten ruimte.

In Gegijzeld wordt duidelijk gerefereerd aan 9/11 en aan de recente ramp met het toestel van Germanwings. Met alle respect, maar beide gebeurtenissen zijn vrij uitgemolken. In meer boeken staan benarde situaties aan boord van vliegtuigen centraal, bijv. Stoel 7A van Sebastian Fitzek. De thriller is daarom matig origineel en tevens matig geloofwaardig. Bovendien is de thriller matig spannend. In eerste instantie is de spanning afwezig, maar na pakweg honderd bladzijden wordt de spanning in het verhaal enigszins voelbaar.

Om in niet al te negatieve teneur af te sluiten; het einde van de thriller is – wederom! – formidabel.

**Lees hier de recensie van ‘Ik zie jou’: https://boekiewoogie.nl/recensie-clare-mackintosh-ik-zie-jou/
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Prettig en leesbaar verhaal. Wat mij opvalt is dat de hoofdpersonages in Ik zie jou, Een onmogelijke keuze en Gegijzeld enorm op elkaar lijken. Het zijn allemaal vrouwen die emotioneel gezien minder stabiel overkomen en in hun doen en laten snibbig, snauwerig en uitermate gevat zijn. Weliswaar lukt het Mackintosh in Gegijzeld over het algemeen goed om de innerlijke belevingswereld van de personages goed weer te geven, maar gek genoeg lijkt ook het personage van Adam een copy and paste van de emotioneel onevenwichtige Mina. Indrukwekkend is dan wel weer de manier waarop Mackintosh de gedachten en emoties van bijpersonages, de aanwezige passagiers, beschrijft!
— Antoine

Passage uit het boek

‘Als ik een glas breek, zou ik misschien een scherf kunnen verstoppen, maar hoe lukt me dat als dat tweetal ons in de gaten houdt? Ik zie portglazen in het kastje, met smalle stelen die gemakkelijk en geruisloos breken, maar zou het opvallen als ik er een in mijn zak laat glijden? Ik steek mijn hand erin om de katoenen handschoentjes te pakken die Dindar ons laat dragen als we eten ronddelen.
‘Schiet op.’
Mijn vingers kleven nog van Carmels bloed. Ze sluiten zich om het briefje dat ik bij Sophia’s flapjack heb gevonden. Ik wil het tevoorschijn halen maar ik kan de gedachte niet verdragen dat de kapers het uit mijn hand zullen rukken – die ene, breekbare schakel tussen mij en mijn dochter.’

Leesvoorschrift

Je leest deze thriller het beste met je hoofd in de wolken. Letterlijk gesproken, dan. Want je stopt  Gegijzeld in je handbagage aan boord van een vliegtuig voor een langeafstandsvlucht. Je hebt een upgrade geregeld voor een plaats in de businessclass, want je wilt comfortabel reizen naar het andere continent om de kerstdagen door te brengen bij je familie. Kijk uit voor de medepassagier die op stoel 1G zit en bestel beslist geen port als aperitief!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

85%

15%

Hoe dik is de pil?

416 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.