Recensie: Colson Whitehead – Misdaadmanifest

Recensie: Colson Whitehead – Misdaadmanifest


Het zijn de jaren zeventig en de misdaad viert hoogtij in New York. Ray Carney, familieman, huisbaas en (ogenschijnlijk) keurige eigenaar van een goedlopende meubelzaak in Harlem, heeft zijn dubbelleven als heler afgezworen. Hij is vastberaden om op het rechte pad te blijven. Totdat zijn dochter hem smeekt om kaarten voor The Jackson 5. Het kan vast geen kwaad om Munson, zijn oude contactpersoon bij de politie en een beruchte fixer, een gunst te vragen. Munson eist een wederdienst en plotseling wordt het voor Carney ingewikkeld, zelfs levensbedreigend om zich te onttrekken aan het spel…
Ondertussen probeert Carneys oude vriend en wapenbroeder Pepper mee te komen met de veranderende mores van de Harlemse onderwereld. En om af en toe een klusje te klaren. Uiteindelijk zullen Carney en Pepper het samen moeten opnemen tegen de ongure, gewelddadige en corrupte machthebbers van hun aftakelende metropool. Maar het juiste doen heeft altijd zijn prijs.

ISBN: 9789025474799 – Uitgeverij Atlas Contact – Aantal pagina’s: 398 – Misdaad


*****

4 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een ongepolijst portret over de verloedering van Harlem, New York, in de jaren 70, wanneer de misdaad hoogtij viert en de hoofdpersoon verwoede pogingen doet om op het rechte pad te blijven.’

Hoofdpersonages

*****

Ray Carney, meubelverkoper, is getrouwd met Elizabeth en vader van een zoon en een dochter.
Hij is al een jaar of vier geleden gestopt met zijn criminele praktijken als heler, maar om aan kaarten voor The Jackson 5 te komen voor zijn dochter, belandt hij hier ongewild weer terug. Hij probeert dit te rechtvaardigen, want het is immers maar voor even, denkt hij.

Munson is een tot op het bot corrupte politie-inspecteur, die er niet voor terugdeinst om tegenstanders uit de weg te ruimen. Carney is hem in het verleden regelmatig tegengekomen en denkt Munson wel om een gunst te kunnen vragen. Munson is zo’n beetje de enige die Carney nog aan tickets kan helpen voor het concert waar zijn dochter zo graag naar toe wil, maar hij verwacht hier wel een wederdienst voor, maar het blijft niet bij één…

Pepper is een oude vriend en wapenbroeder, waar Carney altijd op kan rekenen.
— Sandra

Sfeer

*****

Colson Whitehead weet de grimmige sfeer van verloedering en de poel van verderf, criminaliteit en racisme goed weer te geven.
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Misdaadmanifest is een misdaadroman die met wrange humor geschreven is; de beschrijvingen zijn zeer uitgebreid en gedetailleerd. Het boek bevat veel verwijzingen naar zowel eerdere als toekomstige gebeurtenissen. Soms misschien een beetje te veel. Weliswaar knap beschreven, maar hierdoor wordt er wel de vaart uitgehaald. Ik vond het daarom een lastig boek om te lezen, maar het kan ook zijn dat dit niet helemaal mijn genre is.
— Sandra

Passage uit het boek

‘Toen waren alleen Carney en het beeld van de kwelduivel nog over. Twee getuigen die hun mond nooit voorbij zouden praten. De kans dat hij zijn aktetas van de gangster terug zou krijgen was klein. Dat verlies kon hij maar beter zien als de prijs die hij voor zijn ontsnapping moest betalen.
Maar de vraag bleef nog altijd waarom Munson de slaapkamer zo had afgeschermd. Niet vanwege die wapens. Het was in flat 8b een rommeltje geweest, maar nu was het er een absolute puinhoop. Notch’ mannen hadden de slaapkamer nauwgezet en vol vuur overhoopgehaald, alles wat er in de commodelades zat op een hoop gegooid en de weinige kleren van Munson – een enkel bruin pak en wat hemden – op de opengesneden matras gesmeten.
Carneys oog viel op de witte envelop. Er zaten twee tickets in voor het optreden van The Jackson 5 op 16 juli, vijfde rij in de zaal, in Madison Square Garden.’

Leesvoorschrift

Het is een boek waarbij je al je aandacht nodig hebt, je kunt geen afleiding gebruiken. Tenminste, dat was voor mij het geval, want er gebeurt heel veel in het boek en er zijn heel veel personages.
Ik zat aan de keukentafel met een bak koffie om zo geconcentreerd mogelijk te kunnen lezen, maar wellicht dat een ander hier doorheen vliegt, liggend op de bank.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

20%

80%

Hoe dik is de pil?

398 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.