Recensie: Edward Ashton – Mickey7

Recensie: Edward Ashton – Mickey7


Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimtekolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.

Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.
Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

ISBN: 9789403115726 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 316 – Sciencefiction


*****

5 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Mickey7 is de perfecte scifi, het heeft alles wat je zoekt: ruimtereizen, onbewoonbare planeten en menselijke chaos.’

Hoofdpersonages

*****

Mickey is een Vervangbare: telkens als hij sterft, wordt hij opnieuw gecreëerd en wordt hij de volgende ochtend weer wakker in zijn eigen bed, als een nieuwe versie van zichzelf. Mickey heeft al sinds Mickey3 een relatie met Nasha Adjaya, een van de gevechtspiloten van de missie, die hem probeert bij te staan elke keer als hij sterft. Zijn beste vriend, Berto Gomez, is een alleskunner en bij iedereen geliefd. Daarentegen is Mickey juist een buitenbeentje, en niet alleen omdat hij een Vervangbare is. Door de vele keren dat Mickey al dood is gegaan is hij behoorlijk cynisch geworden, met een vreemd gevoel voor humor. Hierdoor botst hij met de leider van de ruimtemissie. Hiëronymus Marshall.
— Frederique

Sfeer

*****

Mickey7 is in het begin niet enorm spannend. Je hebt vooral wat verwarring over hoe alles nu precies helemaal werkt, maar zodra je dat doorhebt is het een heerlijk boek. De chaos die ontstaat wordt steeds groter en de gevolgen van Mickey’s keuzes steeds duidelijker, waardoor je door de pagina’s vliegt. Op het einde vind je het eigenlijk jammer dat het boek uit is.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Edward Ashton is perfect in balans. De geschiedenis en technologie in Mickey7 worden helder uitgelegd en dan ook nog op zo’n manier dat ze het echte verhaal nooit overheersen. Je krijgt achtergrondinformatie, maar het sluit naadloos aan bij wat er in het heden gebeurt. Hierdoor heb je niet door hoe snel je eigenlijk leest.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Ik heb een gedachte-experiment voor je: stel je voor dat je erachter komt dat je niet gaat slapen als je vannacht je bed in stapt, maar dat je doodgaat. Je gaat dood en iemand anders wordt de volgende ochtend in jouw plaats wakker. Iemand die al je herinneringen heeft. En die al je hoop, dromen, angsten en wensen heeft. Iemand die denkt dat hij jou is, en al je vrienden en geliefden denken dat ook. Maar je bent het niet, je bent niet de persoon die gisternacht ging slapen. Je bestond pas sinds vanochtend, en als je vannacht je ogen sluit zul je ophouden te bestaan. En vraag je nu eens af – zou dat in de praktijk enig verschil uitmaken in je leven? Zou je het zelfs wel merken?
Vervang ‘slapen’ door ‘verpletterd worden, verdampen of verbranden’ en je hebt mijn leven wel zo’n beetje. Problemen in een kernreactor? Laat mij maar. Moet er een twijfelachtig nieuw vaccin worden getest? Ik ben je man. Wil je weten of een badkuip absint die je hebt gebrouwen giftig is? Geef me maar een glas, stelletje eikels. Als ik doodga, kan er altijd een nieuwe versie van me worden gemaakt.’

Leesvoorschrift

Mickey7 zou je eigenlijk moeten lezen op een plek waar je de sterren goed kunt zien, maar anders kun je het natuurlijk ook gewoon op de bank lezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

316 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.