Recensie: Elisabeth Norebäck – Nadia

Recensie: Elisabeth Norebäck – Nadia


Linda Andersson had alles. Als kind trad ze vaak op met haar moeder, de enorm populaire zangeres Kathy, en werd ze bij iedereen bekend als het Zonneschijnmeisje. Later trouwde ze met Simon, eveneens een beroemde artiest. Maar toen haar moeder een fatale ziekte kreeg die alle aandacht van Linda opeiste, kwam Simons ontrouw aan het licht. Nu zit ze een levenslange gevangenisstraf uit in de zwaarbewaakte vrouwengevangenis van Zweden voor de moord op haar man. Niemand gelooft dat ze onschuldig is, zelfs haar eigen zus niet. Om te volharden wordt Linda gedwongen haar vorige leven te vergeten. Ze moet stoppen met piekeren over wat er werkelijk gebeurd is. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze alles in twijfel trekt over die nacht toen haar leven werd verwoest. Toen ze wakker werd, omringd door bloed.

ISBN: 9789044635690  – Uitgeverij Prometheus – Aantal pagina’s: 272 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De psychologische thriller ‘Nadia’ begint met een vliegende start, maar eindigt teleurstellend.’

Hoofdpersonages

*****

Zes jaar geleden werd Linda Andersson veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de moord op haar echtgenoot Simon. Linda ontkent nog altijd betrokken te zijn bij deze moord. Ze lijdt nu een uitzichtloos bestaan in de zwaarbewaakte vrouwengevangenis in Zweden. Haar leven bestaat enkel uit het werken in de fabriek op het gevangenisterrein. Ze blijft piekeren over wat er die ene avond is gebeurd; de avond waarop zij naast het levenloze lichaam van Simon werd gevonden in een kamer, waarvan de vloer en muren onder het bloed zaten.

Bij een ruzie met een medegedetineerde raakt Linda zwaargewond. Na haar ontslag uit het ziekenhuis wordt Linda verplaatst naar de ziekenboeg binnen de vrouwengevangenis. Daar komt zij  in aanraking komt met een gedetineerde van een andere vleugel, Adriana die ook wel ‘de Koningin’ wordt genoemd. Tussen Linda en Adriana ontwikkelt zich een vriendschap. Linda neemt haar in vertrouwen en deelt haar verhaal. Adriana weet tot Linda door te dringen en geeft haar de tip om haar strafzaak te laten herzien. Adriana’s echtgenoot Jakob zou haar kunnen helpen, meldt Adriana, want Adriana zal niet lang meer leven.

Tijdens een proefverlof overkomt Linda een incident. En meteen maken we kennis met Nadia Hansen, die de zoektocht van Linda naar de gebeurtenissen uit het verleden voortzet en zint op wraak…
— Antoine

Sfeer

*****

Nadia is een psychologische thriller van Zweedse bodem. De sfeer in het eerste deel van het verhaal heeft in het begin iets weg van horror en verandert langzaam in beklemming, verstikking, machteloosheid en uitzichtloosheid. Wraak en genoegdoening staan centraal in het tweede deel van het verhaal.

Het scenario is voldoende reëel en geloofwaardig.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

In het eerste deel van het verhaal weet Norebäck je in een mum van tijd mee te nemen in een gedachten- en belevingswereld van de hoofdpersoon. Zonder dat je het zelf beseft, bevind je jezelf in de situatie van Linda. Vakwerk!

Helaas kwam daarna de ontgoocheling. De tijdsprong in het verhaal, tussen het eerste en het tweede deel, vond ik niet sterk uitgevoerd. De ontknoping van het verhaal vond ik teleurstellend en enigszins flauw, waardoor het verhaal achteraf op losse schroeven is komen staan. De geprezen en overtuigende schrijfstijl zakte tevens – tegelijkertijd met de inhoud – gaandeweg in.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Ik blijf staan in het donker en als ik mijn ogen dichtdoe zie ik mezelf naar de terrasdeur lopen en die openmaken. Ik zal naar binnen sluipen en naar boven lopen terwijl Mikaela en Alex beneden tv kijken. Ik zie voor me hoe ik de kinderkamers binnenstap. Het donkere haar van het meisje ligt warrig als een waaier op het kussen, net als bij Mikaela toen ze zo oud was. Ik herinner me nog hoe we ’s avonds lagen te giebelen voor we dicht tegen elkaar in slaap vielen. Als ik het meisje lekker instop, lacht ze in haar slaap. Het jongetje ligt op zijn buik in zijn babybedje en zijn kleine ruggetje voelt warm als ik mijn hand er voorzichtig op leg.’

Leesvoorschrift

Niemand is een grotere thrillseeker dan jij en je kickt op escaperooms. Ter voorbereiding op de volgende escaperoom lees je Nadia om te ervaren hoe het is om écht langdurig vast te zitten!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

58%

42%

Hoe dik is de pil?

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.