Recensie: Ellie Dean – Ver van huis

Recensie: Ellie Dean – Ver van huis


Ver van huis speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse kustdorpje Cliffehaven.
Adam, de man van Polly Brown, raakte zwaargewond aan het front en is opgenomen in het ziekenhuis van Cliffehaven. Polly slaagt erin om als verpleegster overgeplaatst te worden naar het ziekenhuis waar haar man verzorgd wordt. Hiervoor moet ze een grote opoffering doen. Ze kan niet mee met haar familie, waaronder haar vijfjarig dochtertje Alice, naar het veiliger Canada. De overtocht naar Canada is niet zonder gevaren en Polly kent geen seconde rust. Zelf vindt ze onderdak bij de zorgzame Peggy Riley in pension Beach View.
Hoe zal dit aflopen voor Polly? Zal de oorlog haar iedereen afnemen die voor haar dierbaar is?

ISBN: 9789026151606 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 351 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Ver van huis is een zeer aangrijpend boek dat niemand onberoerd kan laten.’

Hoofdpersonages

*****

Het hoofdpersonage in Ver van huis is Polly Brown. Zij is een jonge verpleegster, moeder van de vijfjarige Alice en getrouwd met Adam. Tijdens een aanval wordt Adam zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis van Cliffehaven. Omdat het leven van Adam in gevaar is wil Polly bij hem zijn. Dit betekent dat ze niet mee kan met haar familie als zij vluchten naar Canada. De keuze tussen voor haar man zorgen of meegaan met haar dochtertje is hartverscheurend voor Polly.
In Cliffehaven wordt ze liefdevol opgevangen door Peggy Riley. Zij geeft in haar pension Beach View onderdak aan mensen die daar nood aan hebben en zorgt dat ze een tijdelijk, warme thuis hebben.
— Marita

Sfeer

*****

Alhoewel Ver van huis zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog is het zeker geen typisch oorlogsverhaal over de gevechten aan het front. De nadruk ligt op de strijd van de mensen om deze gruwelijke periode te overleven en op de impact van de oorlog op het dagelijkse leven. Het is een verhaal waarin liefde, zelfopoffering en solidariteit centraal staan. Als je dit boek leest dan kan het lot van Polly, Peggy en de andere bewoners van Beach View je niet onberoerd laten.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Ellie Dean gebruikt in Ver van huis ongecompliceerde taal die ervoor zorgt dat het boek heel vlot leesbaar is. Door dit duidelijke taalgebruik is het boek ook heel toegankelijk voor mensen die minder gewoon zijn om een boek te lezen. Ellie Dean slaagt er in om de personages zodanig te beschrijven dat je met hen meevoelt en meeleeft.
— Marita

Passage uit het boek

‘Kate Jackson ging naast haar collega zitten en vertelde Peggy rustig wat de reden was voor hun late bezoek.
Peggy sloot haar ogen toen de volle betekenis van wat haar was verteld begon door te dringen. Ze wenste met heel haar hart dat er iemand binnen zou komen die kon helpen iets van deze verschrikkelijke last te dragen. Maar het enige geluid in het huis was het tikken van de klok boven de schoorsteenmantel en het knetteren van hars in het vuur.
‘Het spijt me, Peggy,’ zei Kate Jackson na een lange pauze. ‘Normaal gesproken geven we zulke informatie niet vrij voordat we de betrokkene hebben gesproken, maar in dit geval vind ik het niet meer dan juist dat je erop bent voorbereid. Mevrouw Brown leeft onder jouw dak en ze zal de komende dagen veel hulp en steun nodig hebben. En we weten allebei dat jouw enorme medeleven een oneindige troost voor haar zal zijn. Ze heeft geluk dat ze jou heeft, Peggy. Het spijt me alleen dat jij hiermee wordt belast.”

Leesvoorschrift

De boek leest vlot op een sombere zomerdag, uitgestrekt op de sofa met een tasje koffie en een koekje bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

351 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.