Recensie: Eva Taylor – Tazelaar – Sabines oorlog

Recensie: Eva Taylor – Tazelaar – Sabines oorlog


Sabine had een onbezorgde jeugd. Ze hield van feestjes en ze zeilde graag. Ze was bevriend met Erik Hazelhoff Roelfzema, de latere Soldaat van Oranje. Toen de oorlog uitbrak rolde ze via hem het verzet in. Maar ze werd verraden en talloze malen gewelddadig verhoord. Velen van haar vrienden werden geëxecuteerd, zij werd als Nacht und Nebel-gevangene via Kamp Amersfoort en Ravensbrück uiteindelijk naar Mauthausen gestuurd.

Eva, Sabines dochter, vindt na haar moeders dood een archief, met daarin liefdesbrieven van piloot Taro, die met zijn Spitfire neerstortte, en van Sabines tweede geliefde Gerard, die door de Duitsers werd geëxecuteerd. Ze vindt piepkleine briefjes van Sabine, die ze vanuit de gevangenis stiekem aan haar moeder stuurde. En ze stuit op een stapel hartstochtelijke, maar ook angstaanjagende liefdesbrieven van ene Gebele, een Duitse beroepscrimineel die haar in Mauthausen het leven zou redden. Aan de hand van al deze documenten reconstrueerde Eva het nooit eerder vertelde en aangrijpende verhaal van Sabines oorlog.

ISBN: 9789021340043 – Uitgeverij Alfabet – Aantal pagina’s: 240 – Non-fictie


*****

5 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een uniek inkijkje in de welbekende Tweede Wereldoorlog.’

Hoofdpersonages

*****

In Sabines oorlog lees je over het leven van Sabine, de moeder van de auteur van dit boek. Je leest eerst over het gezin waarin Sabine is opgegroeid en op deze manier maak je kennis met haar ouders en broers. In de oorlogstijd ontmoet Sabine veel mensen. Omdat het er zoveel zijn, zul je af en toe even moeten terugbladeren om te kijken wie het ook al weer was.
— Eline

Sfeer

*****

Wat opvallend is aan Sabines oorlog is dat het verhaal zo goed is neergezet, dat de omgeving me halverwege een passage over een concentratiekamp erg bekend voorkwam. Na wat meer onderzoek over de plaats van dit concentratiekamp, kwam ik tot de ontdekking dat ik daar enkele jaren geleden ben geweest. Dit zet de toon voor de rest van het boek. Het verhaal is zo goed neergezet dat het lijkt alsof je over de schouder van Sabine meekijkt in de oorlog.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Sabines oorlog bevat een prettige opbouw, doordat je eerst kennismaakt met Sabine en haar gezin. Zo lijkt het alsof je haar al een beetje kent voordat je het intrigerende levensverhaal leest.
Ook zijn er veel brieven opgenomen in dit boek, wat een uniek inkijkje geeft in de oorlog. De foto’s die zijn ingevoegd maken het geheel compleet.
— Eline

Passage uit het boek

‘Toen Sabine ongeveer drie weken in Kamp Amersfoort zat hoorde ze voor het eerst weer vrouwenstemmen. In het cellenblok waren negen andere vrouwen ondergebracht, die ze kende uit Utrecht. De volgende ochtend werd Sabine met de andere vrouwen samen op de trein gezet en naar             Haftanstalt Kleve gebracht, een tuchthuis net over de grens in Kleef. Daar bleven ze een paar dagen voor ze in kolenwagens verder werden vervoerd naar hun uiteindelijke bestemming.
Onderweg hadden de vrouwen het over wat hun te wachten stond. Ze dachten niet dat het er slechter kon zijn dan in Amersfoort. In ieder geval zouden ze niet gevangenzitten in een bedompte cel. Later zei Sabine daarover: ‘We hoopten dat we in een kamp in Duitsland in de buitenlucht konden zijn. We waren zo naïef.’
Onderweg stopten ze bij een station dat net op dat moment werd gebombardeerd, iedereen moest de trein uit. Sabine overwoog te ontsnappen, maar ze dacht bij zichzelf: en dan? Wie zou in Duitsland een ontsnapte Nederlandse gevangene helpen?
‘Maar als ik op dat moment had geweten wat me te wachten stond,’ zei ze decennia later, ‘zou ik het erop hebben gewaagd en zijn weggerend.”

Leesvoorschrift

Lees dit boek waar en wanneer je maar wilt, het past altijd.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.