Recensie: Imogen Matthews – Het meisje achter het prikkeldraad

Recensie: Imogen Matthews – Het meisje achter het prikkeldraad


Amersfoort, 1944. De bezetting is een dagelijkse realiteit voor de jonge geliefden Saskia en Frans, met het concentratiekamp net buiten de stad. Frans reist elke dag naar het kamp om het keukenafval op te halen. Als een gevangene hem smeekt een brief naar buiten te smokkelen, besluit Frans dat te doen, ook al brengt dat hemzelf en zijn familie in gevaar. Samen met Saskia verzamelt Frans honderden brieven van gevangenen, en brengt hij de antwoorden terug naar het kamp. Maar dan wordt Saskia opgepakt en opgesloten in Kamp Amersfoort, en Frans zoekt wanhopig naar een manier om haar te redden. Hij zal haar moeten helpen ontsnappen uit het kamp – ook al zegt iedereen dat dat onmogelijk is…

ISBN: 9789026161124 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 288 – Roman, historisch


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een confronterend verhaal over dappere mensen.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersoon van Het meisje achter het prikkeldraad is Frans. Frans is zestien en hij werkt met zijn vader mee op de boerderij. Aan het begin van het boek draagt zijn vader de dagelijkse tocht naar Kamp Amersfoort aan Frans over. Hij moet daar elke dag heen om aardappelschillen op te halen, die gebruikt worden als veevoer.
Frans ontmoet de gevangene Theo in het kamp. Theo is er bijna bij toeval terecht gekomen. Hij was bij een bijeenkomst van het verzet, toen de nazi’s daar een inval deden. Theo probeert zich op alle manieren tegen zijn gevangenschap te verzetten, maar moet vooral hard werken om te overleven.
Frans is bevriend met Saskia, hij kent haar van school. Samen zetten ze een kleinschalig netwerk op en bezorgen illegaal post tussen de gevangen van Kamp Amersfoort en hun familie buiten het kamp. Voor alle partijen is dit gevaarlijk.
— Isolde

Sfeer

*****

Het meisje achter het prikkeldraad is net zo beklemmend als je mag verwachten van een boek dat zich in 1944 in en rond een kamp afspeelt. De gebeurtenissen in het kamp zijn gruwelijk, erger dan je misschien wel verwacht. Wat het boek vooral confronterend maakt is het feit dat het jonge mensen zijn die de hoofdrol hebben. Jongeren – eigenlijk nog kinderen – van zestien, zeventien jaar.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Het boek leest vlot en makkelijk en is daarmee toegankelijk voor een brede doelgroep. Juist dat het boek jongeren in de hoofdrol heeft én dat het zich in Nederland afspeelt, maakt het interessant voor jongere lezers. Het gaat over een tijd en gebeurtenissen die niet vergeten kunnen en mogen worden.
— Isolde

Passage uit het boek

‘De geüniformeerde Duitser trok de motor op de standaard, nam zijn helm af en trok zijn zwarte leren handschoenen uit. Hij hier zijn arm stijf gestrekt op en riep: ‘Heil Hitler!’.
Frans schrok toen hij zag wie het was. Waarom was de commandant helemaal hierheen gekomen? Berg zou toch niet ontdekt hebben waar hij mee bezig was? Hij dacht aan zijn recente bezoeken aan het kamp, toen hij elke keer de ziekenbarak was binnengeglipt om met de arts brieven uit te wisselen. Hij had gedacht dat hij goed had opgelet, maar zou hij toch betrapt zijn?’

Leesvoorschrift

Een vrije middag, veel hete thee en een schaaltje koekjes zijn ingrediënten om je even te verdiepen in de geschiedenis en de verzetsdaden van dappere, jonge mensen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.