Recensie: Gill Hornby – Godmersham Park

Recensie: Gill Hornby – Godmersham Park


Op 21 januari 1804, een ijskoude avond, arriveert Anne Sharp om half zeven op de trappen van het landhuis Godmersham Park. Hoewel ze een verwende en stadse opvoeding heeft genoten, heeft ze geen andere keuze dan haar diensten aan te bieden als gouvernante van de jonge Fanny Austen.
Ze maakt daarna deel uit van de familie boven, maar ook van de vele bedienden beneden in het huis, terwijl ze steeds weer moet bewijzen dat ze de ideale docent is voor het meisje. Ze geniet van de uitjes en de feesten, valt voor de charmes van oom Henry, en bouwt een langdurige en warme vriendschap op met tante Jane.
Maar hoelang houdt Anne Sharp haar façade vol: wanneer zal ze moeten laten zien wie ze echt is?

ISBN: 9789403197210 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 352 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boeiend verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de 19e eeuw, gebaseerd op historische feiten en bronnen.’

Hoofdpersonages

*****

Anne Sharp moet na het overlijden van haar moeder noodgedwongen een betrekking aanvaarden als gouvernante. Ze wordt op Godmersham Park verantwoordelijk voor de opleiding van Fanny Austen. Ze moet erg wennen aan haar nieuwe rol. Ze is opgevoed als stadse jongedame, maar moet nu werken om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.
Op het landgoed ontmoet ze onder andere Henry Austen en Jane Austen, respectievelijk de broer en zus van de heer des huizes. De laatste, Jane, is de bekende auteur van onder andere Trots en vooroordeel.
Anne en Jane sluiten vriendschap en het is boeiend om enerzijds te ontdekken wat een vriendschap ruimt tweehonderd jaar geleden inhoudt én om een inkijkje te krijgen in het leven van Jane Austen.
Ondertussen zoekt Anne naar haar vader, die sinds het overlijden van haar moeder niets meer van zich heeft laten horen. Ze doet een aantal schokkende ontdekkingen.
— Isolde

Sfeer

*****

Godmersham Park speelt zich in een totaal andere tijd af dan de onze, maar ik mis geen moment onze huidige moderne voorzieningen zoals telefoons en internet. Het leven verliep anders, in een ander tempo, met andere rollen voor mannen en vrouwen en met andere prioriteiten.
Het verhaal verloopt heel rustig en kabbelt soms een beetje voort. Zonder dat er echt schokkende dingen gebeuren, ben je benieuwd hoe Anne het leven op het landgoed zal volhouden en blijf je doorlezen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Gill Hornby weet haar schrijfstijl goed aan te passen aan de tijd waarin het boek zich afspeelt. Het klopt en de dialogen zijn geloofwaardig. Toch past het tempo van het boek goed bij onze tijd, boeken van auteurs die in die tijd zijn geschreven lezen anders. De auteur heeft een goede mix gevonden in het afwisselen van dialoog en beschrijving. Daarnaast hebben de verschillende personages duidelijk eigen stemmen, wat het lezen heel plezierig maakt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘B’dankt, miss, maar ik ben tevreden zoals ik ben.’ Sally ging weer verder met haar werk. ‘Het is heel vriendelijk, maar mijn vrije middagen zijn mijn vrije middagen. Dan ga ik aan de boemel, met Becky.’
Verslagen pakte Anne weer haar pen op. Maar plotseling nieuwsgierig geworden legde ze die weer neer. ‘Dan zijn jullie zeker heel bedreven boemelaars om in Godmersham iets te boemelen te vinden?’ Het dorp bezat niet eens een winkel, laat staan een hoofdstraat. Behalve wandelingen in haar eentje had Anne geen enkele vorm van amusement gevonden. Hoe ging je in hemelsnaam in een open veld aan de boemel?’

Leesvoorschrift

Het najaarszonnetje piept door het raam naar binnen. Je hebt net verse Engelse thee gezet voor bij je sandwiches. Nu lekker Godmersham Park gaan lezen!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

352 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.