Recensie: Harry De Paepe & Erik De keersmaecker – Haunted

Recensie: Harry De Paepe & Erik De keersmaecker – Haunted


De helft van de mensen die je in Londen ziet rondlopen, zijn geesten. Belachelijk? Niet volgens de Britten. Het Verenigd Koninkrijk is het spokeneiland bij uitstek en de verschijningen jagen sommige Britten de stuipen op het lijf. Zanger Sting verkocht zijn huis in Noord-Londen omwille van de spoken en zelfs de Queen liet geesten uitdrijven op haar landgoed in Norfolk. Anderen koesteren hun huisspook dan weer en hebben er een bijzondere band mee. Sinds 1865 bestaat er zelfs een echte Ghost Club die maandelijks bijeenkomt.

Harry De Paepe en Erik De keersmaecker vertellen over grijze dames, klopgeesten en spoken op vier voeten. Haunted biedt niet alleen een andere blik op de rijke Britse geschiedenis, het schetst een apart en onlosmakelijk aspect van de Britse cultuur. Meer Britten geloven namelijk in spoken dan in God.

ISBN: 9789464369663 – Uitgeverij Ertsberg – Aantal pagina’s: 288 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren — Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Haunted is gaat nuchter in op spoken en geesten binnen de Britse cultuur.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Haunted gaat uitgebreid in op welke verschillende manieren spoken en geesten verweven zijn met de Britse cultuur. Het gaat niet alleen in op verschillende soorten spookverhalen en de impact van deze verhalen door de jaren heen, maar ook in op het ontstaan van specifieke verhalen. Daarnaast legt Haunted ook haarfijn uit hoe tradities rondom spookverhalen zijn ontstaan en welke plekken het meest last hebben van spoken, maar ook de verschillende interpretaties van spoken komen aan bod.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Hoewel Haunted non-fictie is, leest het boek allesbehalve als non-fictie. De schrijfstijl van De Paepe en De keersmaecker is heerlijk beeldend en zorgt dat je echt gegrepen wordt door dit boek. Daarnaast zijn de hoofdstukken kort en opgedeeld in kleinere stukken waardoor je heel makkelijk tussendoor even een stukje leest.
— Frederique

Passage uit het boek

‘M.R. James’ eerste bundel, Ghost Stories of an Antiquarian, verscheen in 1904 en in totaal had hij maar liefst dertig kortverhalen geschreven toen zijn laatste bundel in 1925 uitkwam. De bekendste verhalen zoals Oh Whistel and I’ll Come to You My Lad, The Mezzotint, The Ash Tree, The Stalls of Barchester Cathedral, A Warning to the Curious en The Haunted Dollhouse blijven tot op heden popular.
Een typisch James-verhaal start met een eerder teruggetrokken en nogal gereserveerde geleerde die terechtkomt in een oud huis of een zo goed als verlaten abdij of kathedraal, vaak in het buitenland of in een Brits provinciestadje waar hij een voorwerp of een document vindt. Dat zet een keten van gebeurtenissen in gang die in het begin vooral een onbestemde dreiging oproept, en eindigt in een verschrikking. Meestal komt de dreiging niet echt van een spook, maar van iets dat eerder demonisch of duivels is. James is een meester in het oproepen van de sfeer van beklemming en de langzaam dichter sluipende dreiging. Zijn spookverhalen zijn beschaafd en rustig, en wijken daarmee af van die van veel van zijn collega’s en zeker van die van hedendaagse horrorschrijvers zoals Stephen King.’

Voor wie is dit boek?

Haunted is voor mensen die houden van spookverhalen of graag spooktours doen, voor mensen die zich willen verdiepen in de Britse cultuur rondom geesten en spoken, en voor mensen die graag een beetje willen griezelen (maar niet te erg). Ook heel geschikt als je een carrièreswitch overweegt naar spokenjager.
— Frederique

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.